Стара Загора ще бъде домакин на световната премиера на филм за Гео Милев

Документалният филм „Гео Милев в лабиринта на времето“ ще бъде представен в Стара Загора на 15 януари (събота), от 17:00 часа, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организатори са Община Стара Загора, Къща музей „Гео Милев“ и Тривиум Филмс. „Старозагорци ще имат справедливата привилегия първи да видят този филм.

zheleva bonev

Това е абсолютна световна премиера, лентата не е показвана досега, премиерата в София ще бъде през март“ - съобщи на пресконференция днес Костадин Бонев, сценарист, режисьор и продуцент на филма. Той беше представен от Милена Желева, зам.-кмет по култура, туризъм и младежки дейности.

По думите на Бонев причината за създаването е книгата на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“. Освен това имало и много прилики между събитията тогава и сегашната действителност.

„Искам да благодаря на Община Стара Загора за подкрепата, решихме филмът да бъде представен на 15 януари - рождената дата на Гео Милев“ - допълни режисьорът.

„Гео Милев в лабиринта на времето“ е плод на четиригодишни проучвания в Къща музей „Гео Милев“, в народните библиотеки в София и Пловдив, в Държавен архив и Комисията по досиетата.

„Опитал съм се да събера за коментар имена, които имат свое лице в българската култура и са далеч от ласките на управляващите“ - обясни Костадин Бонев.

Филмът е създаден през изминалата 2021 г. с участието на Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян и Станислав Кертиков. Гласът на разказвача е на актрисата Койна Русева. Консултант е старозагорският литературен критик Георги Янев, изключителен познавач на творчеството на Гео Милев, използвано е изследването му „Баща и син“.

На премиерата ще присъстват: сценаристът Константин Петров, операторът Алекс Самунджи, Владимир Сабоурин, Койна Русева, Христо Карастоянов и Георги Янев.

Входът за събитието е свободен. Присъстващите трябва да притежават валиден зелен сертификат.

www.infoz.bg  www.infoz.bg