Последните циркови лъвове в България заминаха за Африка

Последните циркови лъвове в България заминаха за Африка

От Зоопарка в Стара Загора за резервата „Шамуари“ в Африка отпътуваха последните циркови лъвове в България. Това се наложи заради влязлата в сила забрана да се използват в циркови представления диви бозайници.

Старозагорската зоологическа градина два месеца полагаше грижи за тях по проект на английската фондация „Борн фри", която осигури изхранването им. Осемгодишните Блеки и Жора са родени в Разград, след което стават циркови артисти.

Животните бяха открити край София, в двора на бивш цирков дресьор, затворени в желязна клетка с размери 2,5 м/2,5 м. Те укрепнаха и се адаптираха успешно в зоокъта на Стара Загора и привикнаха към новия начин на живот, под наблюдението на доц. Радослав Михайлов. По преценка на специалистите, сега те са готови да заживеят на свобода.

Преместването им в резервата „Шамуари“ организираха експерти на дирекция „Национална служба за защита на природата“ в Министерство на околната среда и водите, със съдействието на британската организация за защита на дивите животни „Born Free“. Животните ще бъдат транспортирани до летище Бургас, откъдето в събота ще отпътуват за Лондон, а после за Йоханесбург, Южна Африка. В пътуването си лъвовете ще бъдат придружавани от д-р Йохан Юберт, известен като „лекаря на големите котки“ от „Анимъл планет“. Преместването се осъществява със съдействието на фондация „Четири лапи“ и „Зелени Балкани“.

Близо 400 животни се отглеждат в старозагорската зоологическа градина, която е разположена живописно в естествена природна среда и се вписва атрактивно в ландшафта на парк „Митрополит Методий Кусев", наричан от старозагорци Аязмото.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Община Стара Загора)

Теми: