Стара Загора не е сред общините с мръсен въздух

Искам категорично да уверя хората, че Стара Загора HЕ е сред общините с мръсен въздух. Това заяви пред журналисти заместник-кметът Йордан Николов по повод изказване на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, че страната ни ще плаща глоби заради общини, в които качеството на въздуха е лошо. „През последните 5 години в Стара Загора няма превишаване на фините прахови частици.

Това се дължи на предприети навременни действия от страна на местната администрация“ – каза Йордан Николов. Градският транспорт е на 100% обновен с автобуси Евро 6. Очакват се и новите електрически автобуси. За да се избегнат задръствания на автомобили спомага и въведеното еднопосочно движение по основни улици в града. Увеличават се зелените площи, облагородени са голяма част от междублоковите пространства, което спомага за намаляване на запрашаването.

Друг фактор да няма превишаване на фините прахови частици е честото миене на улиците, което ще стане целогодишно. Приключи рекултивацията на старото сметище за битови отпадъци в местността Мандра баир, с което се елиминира неконтролираното отделяне на вредни вещества във въздуха, както и честите пожари в района.

Паралелно с това, Община Стара Загора участва в проект за подмяна на стари печки на твърдо гориво в домакинствата с котели и климатици. В пилотната фаза са се възползвали 57 домакинства, при първото кандидатстване в основната фаза са класирани 287 домакинства. През март ще бъде обявен нов прием на документи на желаещи да преминат на алтернативен начин на отопление, щадящ атмосферния въздух.

Директорът на дирекция „Транспорт, чистота и екология“ Росица Копривчина съобщи, че клетката, в която се депонират отпадъци в Регионалното съоръжение край село Ракитница е запълнена на 60% за 5 години и капацитетът ѝ ще бъде изчерпан за още толкова. Според директива на Европейската комисия обаче, до 1 януари 2035 г. депонирането на отпадъци трябва да бъде намалено на 10%. „Още от сега трябва да търсим съвременни технологии за намаляване на това количество. В тази връзка Община Стара Загора получи инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за обработване на битови отпадъци. Конкретни параметри ще бъдат представени на обществено обсъждане на 25 февруари“ – информира още Йордан Николов.

stara zagora

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24