Мерки за намаляване на пътния травматизъм се предприемат в Стара Загора

Шест кръстовища със завишена пътно-транспортна аварийност в Стара Загора са обследвали и анализирали експертите от „Европейския център по транспортни политики“ през изминалите месеци. „Стара Загора е първата община, която разбира проблема с пътната безопасност за всички участници в движението – пешеходци, велосипедисти и шофьори, и търси решение за създаване на безопасна среда“.

Това каза пред журналисти председателят на „Европейския център за транспортни политики“ Диана Русинова. Тя посочи, че в изготвения доклад са включени ключови кръстовища в града, където са направени замервания със специализирана техника за измерване на светлоотразителността на пътната маркировка и пътните знаци, както и видимостта на знаците от шофорите. Според данните голяма част от измерваните знаци в Стара Загора отговарят на необходимите стандарти.

stop

От думите на Диана Русинова стана ясно, че на кръговото кръстовище между улиците „Иван Вазов“, „Христина Морфова“ и „Ангел Кънчев“, където в края на миналата година стана тежък пътен инцидент, е препоръчително изграждането на изкуствени напречни неравности, което ще намали скоростта при шофиране. „Пътната маркировка отговаря на това кръстовище отговаря на изискванията за светлоотразителност“, категоричен е експертът.

Русинова обясни, че е необходима нова организация на движението на кръстовището на ул.„Хан Аспарух“ и ул.„Иван Вазов“, където ще бъде добре да бъде изградено кръгово кръстовище.

Зам.-кметът Йордан Николов е категоричен, че Община Стара Загора ще предприеме целенасочени действия за по-добрата пътна безопасност на участниците „през тази година ще въведем нови електронни знаци, които да регулират движението на пешеходците“, обясни зам.-кметът.

В докладът е представена иновативна система за управление на трафика и превенция на риска, както е и препоръчано изработването на Стратегия за пътна безопасност. От „Европейския център по транспортни политики“ са категорични, че е необходимо повишаване на общата култура на гражданите и налагане на ефективни мерки за контрол.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24