Пъстър ще бъде празникът на Стара Загора - 5 октомври

Пъстър ще бъде празникът на Стара Загора - 5 октомври

Много концерти, спортни и културни събития, празнични веселия, Бирфест и лунапарк за най-малките организира Община Стара Загора за празника на града – 5 октомври. Празничният концерт на Държавна опера - Стара Загора „Настроение с Гершуин" е на 4 октомври 2015 г. от 19:00 часа на Античния форум.

От 1 до 11 октомври в южната част на новия парк е организиран лунапарк с атракциони за най-малките, а от 2 октомври в парк „Пети октомври“ ще се изявят местни и гостуващи популярни рок и поп-банди в Бирфест, който ще продължи до 11 октомври.

В самия празничен ден (5 октомври) от 9:00 часа в катедрален храм „Свети Димитър" ще се състои тържествена Света литургия, а от 10:00 часа на площада пред общината ще започне военен ритуал за издигане на националното знаме. Химнът на Република България за първи път ще бъде изпълнен акапелно от гост-солиста Александър Крунев.

Зад пилоните на знамената ще застанат Петра Мечева – новият носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ и номинираните за наградата – Снежина Дескова и Пенка Павлов. На трибуната при гостите ще бъдат и делегации от побратимените градове Крушевац, Самара и Новгород. Празничното шествие с участието на представителите на областната и общинската администрация, Тракийския университет, културни институти и учебни заведения в града ще тръгне по централния булевард в 10:30 часа.

Час по-късно на площада пред общината ще започне концерт на Фестивален военен оркестър с представители на военните оркестри от Велико Търново и Стара Загора. Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон' 2015" се открива от 18:00 часа в изложбена зала „Байер".

Кулминацията на празничната програма е големият концерт на „Комиците“ под наслов „Аз обичам Стара Загора!", който ще започне в 18:30 часа. В него участват, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Петьо Петков, Влади Ампов – Графа, Михаела Филева, Вензи и Били Хлапето. Празничният ден ще завърши с ефектни илюминации и фойерверки.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Община Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24