Областна панорама на професионалното образование в Стара Загора

Община Стара Загора и Регионално управление на образованието, в партньорство с Търговско-промишлена палата, Клуб на работодателя и Център за подкрепа за личностно развитие, организираха десетото издание на Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. Общо 15 шатри са подредени в пешеходната зона на бул. „Цар Симеон Велики“, между бул. „Митрополит Методий Кусев“ и бул. „Руски“.

В тях представители на Тракийски университет, Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня”, Професионална гимназия по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров”, Професионална гимназия по електротехника и технологии „Георги Сава Раковски”, Спортно училище „Тодор Каблешков“, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер”, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”, Професионална гимназия по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев”, Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Средно училище „Христо Ботев“, Средно училище „Иван Вазов“, Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов”, Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов” и Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети и демонстрации представят професиите и специалностите, по които ще се извършва обучението в училището, както и новостите в професионалното образование.

„За десети път създаваме предпоставка да улесним избора на младите хора, завършващи основно образование, и техните родители да направят верния избор към бъдещата професия. Това юбилейно издание се радва на все повече участници, защото все повече училища се включват, което прави интереса много голям. Тук всеки може да се запознае с програмите, които предлагат професионалните училища в града“ - каза в приветствието си ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. Тя благодари на всички бизнес структури, които подпомагат и дават възможност за провеждане на различни обучения и практики на ученици в производствените си бази.

„С гордост Регионалното управление по образованието е партньор при провеждането на панорамата по образование. Всички ние сме горди, че толкова много училища ще представят своите професии и програми. Ние отчитаме напредък в професионалното образование и обучение“ - каза временно изпълняващата длъжността началник Милена Йолдова-Стоянова.

„Областната панорама на професионалното образование и кариерно ориентиране става всяка година по-мащабна и интересна. Увеличеният брой фирми, които подкрепят Панорамата, показва засилващия се интерес и роля на професионалното образование за развитието на икономиката в Старозагорския регион“ - допълни председателят на Търговско-промишлената палата Олег Стоилов.

Щандовете ще бъдат отворени днес до 19:00 часа и на 14 май от 10:00 до 13:00 часа. За трета поредна година се провежда паралелно и Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която се радва на голям интерес от страна на ученици и родители.

panorama 2

panorama 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: