Айти специалисти споделиха пътя към успеха със старозагорски ученици

Айти специалисти споделиха пътя към успеха със старозагорски ученици

Интересни разкази за пътя към успеха в информационните технологии и съвети към бъдещите специалисти в тази област чуха днес по време на втората среща под надслов „ИТ и ТИ“ ученици от шести и седми клас от старозагорските училища. „Една от най-желаните професии в момента е на специалистите в информационните технологии. Всеки може от всякъде да изпълняваш служебните си задължения и да печелиш пари.

Тепърва пред вас ще се откриват още нови възможности. Живеем в динамично развиващ се свят. Сега е моментът вие да изберете вашия път, заедно с вашите родители и учители. Надявам се срещата да бъде интересна и полезна, питайте за всичко, което ви интересува“ - така Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности в Община Стара Загора, се обърна към младите хора.

IMG 0564

Според Боряна Пейчева, маркетинг специалист в айти компания и един от организаторите на събитието идеята е да се развива айти образованието в Стара Заора, както и да се създаде айти общество в Града на липите. По думите и след 10 години 85% от професиите ще са нови и основната част ще изискват умения в информационните технологии.

Пръв на сцената излезе Красен Георгиев, който има над 17 години опит в софтуерната индустрия, като преминава през различни позиции в софтуерни екипи както на български, така и на чуждестранни компании. В момента работи в стартъп, разработващ платформа за достъпване на сателитни снимки. Интересите му са предимно насочени към компании в ранен етап на развитие, представящи голям гъвкавост и потенциал.

Своята житейска история и причината да работи в сферата на информационните технологии разказа и Росица Демирева-Димова, която ръководи екип от 20 специалисти в родната Стара Загора като се стреми към постоянното развитие на всеки един от тях.

За интересния път на своя живот разказа и Иван Иванов, който работи като разработчик на бази данни от две години. Икономист по образование и след дълго време в сектора, преди 4 години решава да се насочи към информационните технологии и се преквалифицира. Започва от нулата с редица курсове и академии, за да може днес да бъде част от екипа на най-голямата айти компания в Стара Загора. Иван Иванов е пример за това, че никога не е късно да промениш посоката и се надява да вдъхнови не само младежите, но и други хора с интереси в тази област.

Сред лекторите беше и Неделчо Стоянов, който работи в сферата на информационните технологии от 2004 г., като се развива в различни индустрии и компании, в които осъществява редица значими айти проекти и натрупва значителен опит.

Освен бакалавърска степен по „Компютърни науки и технологии“ от Нов български университет в София, Неделчо притежава и някои от най-ценените професионални сертификации в областта на информационните технологии.

На сцената се качи и Деница Кулезич. Тя има над 15 години опит в сферата. В момента работи като мениджър на екип във една от водещите технологични компании в света. По време кариерата си е минала през най-различни проекти и технологии. Основният ѝ опит е като технически професионалист и в последната година се пренасочва към мениджмънта.

Срещата премина при изключителен интерес отстрана на учениците. Те задаваха десетки въпроси, дори след като свършваха участие на сцената, специалистите слизаха в залата, за да отговарят на нови въпроси. Участие в събитието взеха също родители и преподаватели по информатика и технологични предмети.

IMG 0572

IMG 0585

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24