24 май беше тържествено отбелязан в Стара Загора

24 май беше тържествено отбелязан в Стара Загора

24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура беше отбелязан тържествено в Стара Загора. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан поведе шествието от двора на Катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ до площада пред сградата на Общината. Пешеходната зона и площада бяха изпълнени с хиляди представители на детски градини, училища, културни и образователни институции, граждани и гости на града.

Начало на тържественото отбелязване на празника даде акапелното изпълнение на „Питат ли ме дей зората“, в изпълнение на Детско-юношенски народен хор „Жарава“ при НЧ „Родина – 1860“.

В ритуалното издигане на знамената участваха носителите на отличията „Стара Загора“ – двата колектива, получили наградата в направление „Наука и образование“ – Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ и Детска градина № 25 „Ален мак“, творческият състав на танцовата мистерия „Сънят на Пилат“, продукция на Държавна опера Стара Загора, заслужила безапелационно наградата в направление „Култура и изкуство“, индивидуално отличените поети Мария Донева и Йордан Пеев, и актьорът и режисьор Ивалин Димитров, както и носителите на награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ - Сюзан Руменова Милева, ученичка от XII клас на Езикова гимназия „Ромен Ролан“, и дванадесетокласникът Даниел Пламенов Пеев, възпитаник на Професионалната природоматематическа гимназия „Гео Милев“. В тържеството се включиха и наградените с колективното отличие „Млада Загора“ Детско-юношенски народен хор „Жарава“ при НЧ „Родина – 1860“.

Митрополит Киприан отслужи благодарствен молебен.

„24 май е един от най-хубавите и святи български празници! Ден на българската азбука, просвета и култура, на славянската книжовност. Делото на светите братя Кирил и Методий е велико, затова като кмет на Стара Загора работя с всички сили за изграждането на техен паметник в нашия град. Надявам се, че следващата година, на този празничен ден, ще можем да поднесем заедно цветя пред него в знак на почит. Обръщам се към всички учители и ученици с благодарност – пожелавам ви да бъдете здрави! Вървете по пътя към знанието и не спирайте да търсите просветата. Само знанието може да ни води в правилната посока. „Върви народе възродени“, честит празник, Стара Загора!“ - каза в словото си кметът на общината Живко Тодоров.

С химна на днешния ден – „Върви народе възродени“, в изпълнение на Хора на Държавна опера – Стара Загора и Общинския духов оркестър и празничен камбанен звън, в небето полетяха по традиция буквите от азбуката. Те бяха пуснати от малките старозагорчета ансамбъл „Траянци“. Така беше дадено начало на празничното шествие по пешеходната част на бул. „Цар Симеон Велики“.

Сред официалните гости бяха народни представители, зам.-кметовете на Община Стара Загора Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева, председателят на Общинския съвет Мария Динева и общински съветници, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, областният управител проф. Наско Василев и заместниците му, ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков и колегите му от академичното ръководство, почетни граждани на Стара Загора, представители на различни държавни и местни институции и народни представители.

В 12:00 часа на площада пред Общината започна празничен концерт, в който участват детски фолклорни, танцови и певчески формации от Центъра за подкрепа на личностно развитие - Стара Загора и народни читалища. За празник днес се събират в селата Борилово и Кирилово.

IMG 1135

IMG 1185

IMG 1364

IMG 1467

Поздрав от кмета на Стара Загора Живко Тодоров по повод на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24