За 9-и път Стара Загора е столица на новото европейско кино с фестивала „Златната липа“

За 9-и път Стара Загора е столица на новото европейско кино с фестивала „Златната липа“

Бляскава церемония даде по традиция началото на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора. Деветото издание на форума започна с мажоретно шоу на Центъра за подкрепа и личностно развитие и изпълнения на Военния духов оркестър, дирижиран от капитан Цветомир Василев. По червения килим преминаха десетки родни и европейски кино лица, специални гости, както и стотици любители на седмото изкуство.

IMG 1994

Стилното тържество продължи в залата на Държавна опера. „Добре дошли в Стара Загора! Радвам се, че тази година можем да се насладим заедно и без ограничения на изключителната селекция от филми. Зад този фестивал стоят много усилия и обич към киното и културата. Ще продължим подкрепата си, защото „Златната липа“ е емблема, разпознаваемо име в цяла Европа. Насладете се на това вълшебство!“, каза по време на откриването зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева. Тя покани любителите на киното да се възползват от възможността тази година филмите да се гледат в три различни зали.

„Щастлива съм, че фестивалът се превърна в културна традиция, която надграждаме заедно във времето. Изключителна заслуга за утвърждаването му имат Община Стара Загора и кметът Живко Тодоров. Емблематичното събитие устоя на изключително трудните моменти. Благодаря на публиката, която оцени възможността да гледа с вход свободен най-новите и качествени европейски продукции“, обърна се към гостите в залата директорът на фестивала Магдалена Ралчева. „Избрани са 43 ленти от 20 европейски страни. Силни и блестящи. Ще имате възможността да се срещнете и с някои от техните създатели“, допълни тя.

IMG 2035

Обичаният български актьор Георги Мамалев е носителят на приза „Златната липа“ за цялостен принос в киното. Статуетката му беше връчена от зам.-кмета Милена Желева и директора на фестивала Магдалена Ралчева.

„Моля, не ме аплодирайте така бурно още в началото на кариерата ми“, с обичайния си шеговит и духовит тон се обърна той към публиката в залата. „Искам да благодаря не само за наградата, но и за създаването и провеждането на този наистина голям празник за киното“, каза Георги Мамалев и сподели, че тази година се навършват 50 години от първия му снимачен ден от филма „Като песен“. Той посвети приза на всички свои колеги, с които е успял да реализира зашеметяващата си кариера.

Георги Мамалев има зад себе си близо 30 филма, сред незабравимите му филмови роли са Гошо от „Оркестър без име“, принц Алфонсо от „13-ата годеница на принца“, Стефан Стамболов в „Записки по българските въстания“, капитан Мортимър от „Последни желания“. Познат е още и от „Летете с Росинант“, „Пантуди“, „Адио Рио“, „Двойникът“, „Бъди благословена“, телевизионния сериал „Васко да Гама от село Рупча“ и други.

В неделя, 29 май 2022 г., актьорът ще открие звезда с името си и ще добави липова фиданка в Алеята на липите, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Сред гостите на церемонията тази вечер, които отправиха поздрав и поднесоха цветя, бяха и Нейно превъзходителство г-жа Доника Ходжа – посланик на Република Албания в България, Петър Тодоров – директор на Националния филмов център, Ивона Дудка – директор на Полския институт, международното жури на фестивала, водено от проф. Анри Кулев, представители на местни и държавни културни институции, общественици. Водещ на събитието бе младият актьор Калоян Минев.

Присъстващите имаха възможността да се насладят на испанската продукция, удостоена със „Златна мечка“ от Берлинале през 2022 година – „Алкарас“, с режисьор Карла Симон.

Фестивалът ще продължи до 1 юни 2022 г. Церемонията по награждаването на отличените филми ще бъде от 18:00 часа в залата на Държавна опера.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (снимки:пресцентър на  Община Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24