Писателят Георги Господинов се срещна с почитатели на литературата

Писателят Георги Господинов се срещна с почитатели на литературата

Близо два часа раздава автографи на почитатели на текстовете му Георги Господинов в Стара Загора. Срещата с автора на „Времеубежище“, „В пукнатините на канона“ и „Избрани истории“ беше организирана от Община Стара Загора, библиотека „Родина“ и издателство „Жанет 45“ и премина при небивал интерес. Залата на Културен център „Стара Загора“ се оказа тясна, а в книжарници в града на липите и поетите за часове бяха изкупени дори екземплярите от витрините.

 „Времеубежище“ е романът, в който трябваше да се разделя с миналото. Написах го, защото много хора започнаха да продават минало по лош, кичозен начин. На моето поколение, на нас като деца ни продаваха светло бъдеще с реки от мед и масло, а сега ни продават минало. И двете неща са идеологически еднакво грозни. Щеше ми се да предупредя, че се задава нещо опасно, но то се разви много бързо. Ето наскоро прочетох, че в Русия в заводите на Рено започват да произвеждат Москвич. „Времеубежище“ е моят опит да спасим миналото, което реално помним с доброто и с лошото му и да можем да го отличаваме от фалшивата му версия“, каза писателят.

“Миналото може да бъде капан, опасна стая, от която не можеш да излезеш. Има нещо много опасно и егоистично в това да искаш да се върнеш в миналото, да живееш например в 70-те години. По този начин ти лишаваш тези, които идват след теб от съществуване, децата ти“.

Пред препълнената с ученици, студенти, млади и по-възрастни почитатели зала Господинов се върна и към първите си поетически опити. „Стара Загора е много личен град за мен, защото идвам от същата Тракийска равнина, от Ямбол. Тук идвах при леля и свако на гости, имам и стихотворения за Стара Загора и за Самарското знаме, писани на около 10 – 12-годишна възраст. Първото нещо, което написах обаче беше за един страшен сън. След това той никога не се повтори, макар че го помня до днес. Тогава научих нещо просто и много важно – писането спасява от страховете“, допълни той.

Срещата с Георги Господинов в Стара Загора беше отлагана три пъти във времето именно заради пандемията, в която се роди романът „Времеубежище“. Той е гостувал на библиотека „Родина“ с всичките си романи и сборници. Бил е част от журито на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ и е редактор на някои от книгите на негови лауреати.

Георги Господинов е най-превежданият и най-награждаван съвременен български автор. Последният му роман получи най-престижната литературна награда на Италия „Премио Стрега Еуропео“, номиниран е и за отличието „Грегор фон Рецори“. Спечели наградата на Атина за литература и наградата за роман на 2021 година на фонд „13 века България“. Предложен е и за Нобелова награда от българския ПЕН център.

Публиката бе въведена в световете на Георги Господинов от доц. Гергина Кръстева – преподавател по история на българската литература в Пловдивския университет. Автор е на книгите „Лично и антологично. Автоантологични модели и персонални антологични присъствия в българската лирика от периода 2008-2017 година“ (ЕИ LiterNet – Варна, 2019), „Гласове и страници от вчера. Българска лирика 2012 – 2020“ (Сдружение „Литературна къща“, 2021). Член е на редколегията на списанието за българска литература и критика „Страница“, където от 2008 г. поддържа авторска оперативнокритическа рубрика „Страници на Гергина Кръстева“.

Георги Господинов си тръгна от Стара Загора с много топли думи, пожелания и цветя от Община Стара Загора, от читатели и от кооперация „Бъдеще“ в с. Бъдеще, Старозагорско.

IMG 9012