Обновеният Зоопарк в Стара Загора беше официално открит

▶️ Обновеният Зоопарк в Стара Загора е официално открит

Изцяло обновеният Зоопарк в Стара Загора беше официално открит на 25 юни с празничен водосвет, отслужено от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Приветствие отправи кметът Живко Тодоров, който благодари на целия екип, реализирал проекта, и пожела ни всички посетители много усмивки и добро настроение. Към неговите пожелания се присъедини и ръководителят на Зоопарка д-р Ивелина Илиева.

Сред официалните гости бяха заместник-кметовете на общината Иванка Сотирова, Красимира Чахова и инж. Янчо Калоянов, общински съветници, представители на министерството на околната среда и водите, на финансиращите институции и др.

Най-малките членове на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“, направиха демонстрация. Празнината програма продължи с фолклорни танци и изпълнения. От „Зелени Балкани“ показаха и макети в реални размери на черен лешояд, царски орел, малък корморан, белошипа ветрушка, гривеста рибарка, делфин и калкан.

Зоопаркът е обновен по проект на стойност, 4,2 млн. лева, от които 2,5 млн. лева са финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж”.

Състоянието на цялата зона е напълно подобрено в съответствие със световните стандарти за отглеждане на животни. Проектът включва още и подновяване на външната ограда на градината, рехабилитация на съществуващите алеи за разходка, нови санитарни възли и други. Всички защитни огради около клетките ще бъдат реновирани.

От неделя, 26 юни, работното време ще бъде от 8:30 до 19:30 часа, а входната такса е 2 лева за възрастни, 1 лев за всички от 7 до 18 години, а за малчуганите до 7 години си остава безплатен.

Зоопаркът в Стара Загора е създаден през 1957 г. и е вторият в страната, след Софийския. Повече от 60 години, на площ от 70 дка, в него могат да се видят над 400 животни, от 80 вида, от почти всички континенти.

Зоопаркът работи с обичайното си лятно работно време – от 8:30 до 19:30 часа. Входът е безплатен за деца до 7 години. Възрастните заплащат такса в размер на 2 лева, а младежите от 7 до 18 години – от 1 лев.

X3 02167

X3 02175

IMG 3992

 

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема