Старозагорски творци и общественици предлагат доц. Злати Златев да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин“

До края на установения срок – 1 юли, в Общински съвет Стара Загора е получена само една номинация за отличието „Почетен гражданин“ за 2022 година. Тя е за удостояване посмъртно с почетното звание доц. Злати Златев. Емблематичният творец почина през декември месец миналата година. Инициатори на номинацията са Съюзът на българските художници и представителството им в Стара Загора.

Към тях се присъединяват още Дружеството на писателите и Фондация „Космос – Димитър Брацов“. Кандидатурата е подкрепена с подписите на десетки художници, писатели, общественици и журналисти.

„Доц. Злати Златев е личност със значимо обществено присъствие, допринесъл с живота и делото си за развитието на културата и образованието в страната ни и популяризирането на духовните и морални ценности на града ни“ - пише в мотивите си за предложението Милен Алагенски, председател на Съюза на българските художници в Стара Загора.

zlati zlatev

Доц. Злати Златев завършва графика във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ в класа на доц. Иван Маринов. Има над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина като негови творби са притежание на Националната художествена галерия София, градските художествени галерии в Стара Загора, Габрово, Добрич, Пазарджик, Бургас и Пловдив. Картините му са в частни колекции в Детройт, Виена, Самара, Одрин, както и в редица частни колекционери и приятели в България. Участвал е в световни изложби от ранга на INtergrafikBerlin, изложби в Англия, Кипър, Русия и Полша. Членува в Съюза на българските художници от 1982 г., а в периода 2015 – 2019 г. е председател на Представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора. Под негово ръководство са създадени редица нови културни форуми и изложби – „Рисунка и малка пластика“, „Графичен форум Стара Загора“ – национална изложба, „Дигиталното в изкуството“. Възстановява живописния пленер „Дружба“ и го прави отново международен. През 1990 г. защитава академична длъжност, хабилитиран доцент - преподава в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (1993 - 1997), в Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ (1992 - 2012) и Тракийския Университет - Стара Загора (1977 - 2007). Ръководител е на катедра „Предучилищно и начално образование“ (1994 - 2000) и зам.-директор на Педагогическия факултет към Тракийски университет - Стара Загора (ДИПКУ 2000 - 2002). Илюстратор е на редица книги на старозагорски поети и писатели. През годините доц. Злати Златев е носител на различни награди - Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ II-ра степен за преподавателско-методическа работа от министерството на образованието, Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I-ва степен за творческа дейност от Съюза на българските художници и други.

Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общински съвет - по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври.

Мотивите към предложението са достъпни на официалния сайт на Община Стара Загора в секция Обявления на Общински съвет.

www.infoz.bg  www.infoz.bg