В Стара Загора откриха най-новия и модерен скейтпарк в България

С водосвет и молитва започна церемонията за официално откриване на новия скейтпарк в парк „Артилерийски“ в Стара Загора. „Това е едно уникално не само за нашия град, но и за страната ни спортно съоръжение. Призовавам всички, които му се радват и ползват – спазвайте правилата и безопасността“ – каза при откриването ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Красимира Чахова. Тя благодари на фирмата изпълнител „Смарт Билд Дигитал“, на строителите, които са дали всичко от себе си при изграждането на скейт парка, както и на Скейтборд клуб „Стара Загора“, които са били неизменна част от дейностите още от началото на проекта.

„Следващата седмица Стара Загора ще е домакин на международен форум“, каза в аванс зам.-кметът. На 16 юли (събота) на скейт арената ще се проведе професионално състезание, което от думите на Георги Димитров от Скейтборд клуб „Стара Загора“ - ще бъде запомнящо се.

„Каквото и да кажем днес е малко – браво, Община Стара Загора, браво и на инж. Георги Георгиев“ – емоционално поздрави присъстващите председателят на Българската скейтборд федерация Борислав Атанасов. „Това е истинско спортно бижу, което отговаря на всички европейски и световни стандарти. Пожелавам на Скейтборд клуб „Стара Загора“ да дават все повече имена в нашия спорт. Да се ползват дълго и без травми всички такива съоръжения, които са все повече в страната“, допълни той и подчерта, че Община Стара Загора е една от малкото български общини, които се интересуват от това какво искат младите хора. От думите му стана ясно още, че тепърва предстои развитие в тази дисциплина. „Скейтбордингът е признат на олимпийско ниво и все повече привлича спортистите. Очакваме много старозагорски имена в ранг листите“, каза още Борислав Атанасов.

Съоръжението, което е изключително атрактивно, е подходящо за любителско и професионално каране на скейтборд, BMX, ролери, тротинетки и блейдове. Обхваща над 800 кв. м. Общата му площ, заедно с прилежащите части, е около 2000 кв. мерта. Специализираната зона е с две основни секции – „Стрийт“ и „Боул”. Първата съчетава равна засилка, голяма и малка секции със стълби, виражи и парапети, комбинирана арена с ръбове, парапети, виражи и баланс, засилка с извивка. „Боул“ секцията е от последователно свързани сферични и цилиндрични форми, образуващи съоръжение с формата на ключалка на две нива в дълбочина. На трите входа на скейтпарка има табели, указващи правилата за ползване и безопасност.

Официални гости на събитието бяха още общински съветници, началникът на отдел „Спортни дейности“ на Община Стара Загора Петко Крумов и главният експерт Таня Косева, медии и фенове на екстремните спортове.

По време на празника днес имаше различни демонстрации на скейтъри, байкъри, скутер райдъри и хиксъри от страната и чужбина. Много музика и емоции. В рамките на целия ден в непосредствена близост е разположена изложба на тема „Български скейт паркове и как се случва тяхното изграждане“, както и фотографии на екстремни спортове. Организаторите са предвидили за по-късно и прожекция на няколко български филма, разкриващи детайли от екшън спортовете, които се практикуват у нас.

IMG 4473

skeyt. 1jpg

skeyt

skeyt 2

IMG 4534

www.infoz.bg  www.infoz.bg