С колко бюлетини ще се гласува в община Стара Загора на 25 октомври

На 25 октомври 2015 г. в България ще се проведат местни избори. В град Стара Загора ще се гласува с три бюлетини: за кмет, за общински съветници и за Национален референдум за електронното гласуване. Четвърта бюлетина ще има в селата на общината, в които ще се избира кмет.

Това съобщи за www.infoz.bg председателят на Общинската избирателна комисия Теодора Крумова.

Желаният номер в бюлетината се отбелязва със знак Х или V, с химикал със синьо мастило. Знакът не трябва да излиза извън квадратчето или кръгчето за преференциален вот, защото бюлетината става невалидна.

teodora krumovaВ бюлетината за общински съветници няма да има имена на хора (освен на независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети). Ще присъства само името на партията или коалицията със съответния номер, изтеглен чрез жребий от членовете на Общинската избирателна комисия в Стара Загора. В страни са разположени 51 кръгчета, колкото са мандатите в Общинския съвет в Стара Загора. Ако избирателят желае да гласува с преференция за определен кандидат, трябва да постави горепосочените знаци в кръгчето, съответстващо на номера на кандидата в листата на дадената партия, коалиция, или инициативен комитет. При отбелязване на номер в секцията за преференции, зад който не стои кандидат (например, когато листата не е пълна) се приема, че липсва преференциален вот. Той се анулира и ако са маркирани повече от едно кръгчета. Но и тогава гласът е валиден ако предпочитанието за партия е отбелязано коректно. 

"Ако се отбележи само преференция, без да се постави знак в квадратчето на дадена партия, бюлетината е невалидна" - обясни Теодора Крумова.

Хората с увреждания, желаещи да гласуват, трябва да подадат заявление в Община Стара Загора до 4 октомври, за да се сформира подвижна избирателна секция. За целта са необходими минимум 10 заявления.

"Хората, които имат настоящ адрес на територията на община Стара Загора към 24 април 2015 г., трябва да подадат заявления в Общината до 10 октомври, за да бъдат включени в избирателните списъци" - каза още председателят на Общинската избирателна комисия.

Листите с кандидатите за общински съветници са публикувани в сайта на Общинска избирателна комисия. Могат да бъдат намерени и на информационния сайт www.infoz.bg. В деня на местните избори те ще бъдат поставени пред всяка избирателна секция, за да могат гласоподавателите да се информират.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема