Новият пазар в кв. „Казански“ в Стара Загора ще носи името на Васил Шаханов

Новият пазар в кв. „Казански“ в Стара Загора ще носи името на Васил Шаханов

Общинският съвет на Стара Загора разгледа и подкрепи с 34 гласа именуването на изцяло обновения покрит пазар в града. Той ще носи името Васил Шаханов – старозагорец, дарител, търговец, визионер за времето си. „През годините хората разговорно са наричали мястото „руския пазар“, но то никога не е имало име официално. Имаме история, която трябва да бъде уважавана и предавана напред.

zhivko todorov

Обърнахме се към специалистите от Регионалния исторически музей да ни дадат данни за именити търговци, които са останали с добро име в историята ни. Единодушното предложение за име на новоизградения пазар бе Васил Шаханов“ - каза по време на дебатите кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Васил Шаханов е един от крупните дарители и благодетели на Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век. Щедър и човеколюбив - след всеки гроздобер оставял на Алана няколко кораба с грозде и шара за населението. В навечерието на Коледно-новогодишните празници и Великден разпореждал да се поставят тайно пред вратите на най-бедните семейства чувалче брашно, захар и бутилка шарлан. Ежегодни са били големите му дарения за дружество „Добрий самарянин” и „Театър”, на които е бил член. Името му е вписано в Паметната книга на дарителите на Археологическо дружество „Августа Траяна”. Той неизменно присъства в списъците на дарителите, публикувани в ежегодните отчети на благотворителните дружества. Издържа талантливи, но бедни деца от града, за да получат образование в Русия. За търговската, предприемаческата и благотворителната си дейност получава заслужено признание –два пъти е награждаван с орден „За граждански заслуги” и е сред най-почитаните членове на Пловдивската търговско-индустриална камара. Общински съветник в Стара Загора от 1894 до 1896 г. Умира по време на семейно пътуване в Европа в началото на 20-те г. на ХХ век.

В края на месеца приключиха строителните дейности по проект „Нова визия и благоустрояване на територията на „руския пазар“. Общата стойност на проекта е над 7 млн. лева, от които 6 млн. лева се предоставят от „Фонд за устойчиви градове“. Обновеният покрит пазар е с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. м със 115 щанда. Официалното откриване на обекта ще бъде на 2 август, от 10:30 часа. На събитието ще присъстват и родственици на Васил Шаханов.

ObS

www.infoz.bg  www.infoz.bg