Стартира подаването на творби за Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“

От 1 август стартира подаването на творби, които да участват в Националния конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“. Целта му е да подпомага и популяризира поетичното творчество на автори над 18 години. Срокът за участие е до 10 септември. Обявяването на наградените творби ще даде начало на Есенните литературни дни в Стара Загора.

Те ще завършват с отчитането и церемонията на друг обичан и уважаван форум - Национален конкурс за млади поети „Веселин Ханчев“. Награждаването на младите поети в 39-ото му издание ще се състои на 28 октомври.

Nikolai Lilev

Условия за участие:
1. Конкурсът е анонимен, на свободна тема.
2. Възраст на участниците: автори, навършили 18 години.
3. Участие могат да вземат автори с творби, непубликувани под каквато и да е форма към крайната дата на кандидатстване.
4. Всеки автор изпраща имейл:
- съдържащ до 3 (три) поетични произведения
- на електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
- в срок до 10 септември 2022 г.
Писмата (имейлите) трябва да съдържат заглавие, относно „За конкурса” и два прикачени файла:
- единият – с трите стихотворения заедно
- другият – с личните данни на участника (три имена, дата, месец и година на раждане, пощенски адрес, телефон).
Предоставените лични данни служат само за целите на конкурса, за идентифициране и награждаване на победителите.
5. В конкурса не могат да участват: членове на конкурсното жури, организатори на конкурса, носители на първа награда от предишните издания.
6. Отчитането на резултатите от конкурса е на 1 октомври – Ден на българската поезия. Церемонията по награждаването е част от Есенни литературни Стара Загора 2022 г.
7. Изпращайки творбите си, авторите се съгласяват имената и творбите им да бъдат публикувани в социалните мрежи, печатни и електронни медии в публикации, свързани с конкурса.

Наградите са парични.

  • Първа награда – Награда на Кмета на Община Стара Загора
  • Втора награда – Награда на Фондация „Космос – Димитър Брацов”
  • Трета награда – Народно читалище „Николай Лилиев – 2005”.

Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите – Стара Загора, Фондация „Космос – Димитър Брацов”, Регионална библиотека „Захарий Княжески”. То се провежда всяка година с подкрепата на Народно читалище „Николай Лилиев“ –2005” – Стара Загора и Народно читалище „Даскал Петър Иванов – 1988” – Стара Загора. В състава на конкурсното жури влизат утвърдени имена от съвременния литературен живот. Медийни партньори на конкурса са списание „Птици в нощта” и вестник „Литературен глас”.

По преценка на журито се връчват и поощрения от Дружество на писателите – Стара Загора и Народно читалище „Даскал Петър Иванов – 1988”.

Всички лауреати от конкурса получават Почетна грамота.

www.infoz.bg  www.infoz.bg