Старозагорската опера представя на Международния ден на музиката шедьовъра на Пучини „Мадам Бътерфлай”

Старозагорската опера представя на Международния ден на музиката шедьовъра на Пучини „Мадам Бътерфлай”

Държавна опера - Стара Загора ще отбележи Международния ден на музиката - 1 октомври с гениалната творба на Джакомо Пучини „Мадам Бътерфлай”. Постановката на Нина Найденова ще бъде представена от 19 часа.

В главната роля ще гастролира сопраното Йоана Железчева. Диригент на спектакъла е Ивайло Кринчев.

Йоана ЖелезчеваЙоана Железчева се наложи през последните години като една от най-търсените и предпочитани певици в драматичния сопранов репертоар и е сред от най-ярките интерпретаторки на ролята на Чо-Чо-сан. В ролята на младата гейша тя дебютира на сцената на Бургаската опера през 2008 година. Певицата притежава впечатляващо красив и богат глас със стабилно овладян голям диапазон. Качества, които определят нейните блестящи вокални и артистични превъплъщения в различни роли: на Дона Елвира от операта „Дон Жуан” на Моцарт, Елизабет от „Дон Карлос”, Одабела от „Атила”, Леонора от „Трубадур”, Макбет и Аида от едноименните опери на Верди, Лиу от „Турандот”, Манон Леско и Тоска от едноименните опери на Пучини.

В спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай” от Пучини ще ѝ партнират солистите на Старозагорската опера Михаела Берова – в ролята на Сузуки, Милко Михайлов (Пинкертон), Валери Турманов ще дебютира в ролята на Шарплес, Емилия Джурова (Кейт Пинкертон), Ивайло Йовчев (Горо), Александър Марулев (Бонзо) и др. Участват оркестър, хор и балет на Държавна опера - Стара Загора. Сценографията и костюмите са на Борис Стойнов и Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор Младен Станев.

Йоана Железчева завършва оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на доцент Христина Ангелакова. Започва своята професионална кариера като мецосопран на сцената на Софийската опера и балет, участва в спектаклите на оперите „Андре Шение“, “Сватбата на Фигаро“, “Кармен“, “Фауст“, “Отело“ и „Макбет“. През 2002 година получава специалната награда на конкурса за млади оперни певци „Пълдин“ в Пловдив, а вече като сопран - печели първа награда от конкурса “Христо Бръмбаров“ в София, 2008 и втора награда на конкурса „Гена Димитрова“ в Плевен, 2009. Има записи в Българското Национално Радио. През 2007г. дебютира в Бургас в ролята на Амелия от „Бал с маски“ на Верди. От 2008 г е солист на Бургаската държавна опера.

В ролята на Чо-Чо-санСледват дебют през 2008 г в ролята на Чо-Чо-сан от „Мадам Бътерфлай” на Пучини; дебют в ролята на Сантуца от операта „Селска чест“ от Маскани; Лиу от „Турандот“ на Пучини. През 2009 гастролира в Холандия с ролята на Аида от операта на Верди. През 2010 г дебютира в ролята на Манон Леско от „Манон Леско“ на Пучини на сцената на Софийската опера и балет. Като първа солистка на Бургаската опера изпълнява още ролите на Елизабет от „Дон Карлос“, Лейди Макбет от „Макбет“, Леонора от операта „Трубадур“ на Верди. В репертоара си има още ролите на Норма от едноименната опера на Белини, Леонора от „Силата на съдбата”, Абигайл от „Набуко” на Верди. Миналата година дебютира в ролите на Дона Елвира от „Дон Жуан“ на Моцарт (спектакъл на Русенската опера за ММФ „Моцартови празници” - Правец) и в ролята на Одабела от операта „Атила“ на Верди на сцената на Бургаската опера.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема