22-годишен старозагорец е вицешампион по дрифт от състезание в Австрия

Информационният сайт www.infoz.bg представя на своите читатели и зрители вицешампиона на Австрия по дрифт за 2015 г. в клас серийни автомобили с работен обем на двигателя над 2900 куб. см. Той е на 22 години, казва се Николай Стефанов и е от Стара Загора.

Завършил е Търговската гимназия "Княз Симеон Търновски" и в момента е студент по електротехника в Техническия университет в Грац, Австрия.

nikolay stefanov drift"Избрах това висше учебно заведение, защото мога да упражнявам любимото си занимание - автомобилните спортове. Освен това видях, че в университета има студентски отбор, който проектира и конструира малка състезателна кола, която прилича на болидите от Формула 1" - сподели Николай.

"По този начин можеш да провериш инженерните си способности и да конструираш кола, която да бъде по-бърза от тази на конкурентите" - добави младият бъдещ електроинженер.

Мечтата му е да създаде кола за рали и тя до голяма степен е сбъдната. Предстои да се закупят всички части, които да бъдат сглобени по най-правилния начин, за да бъде автомобилът конкурентоспособен.

От началото на тази година Николай Стефанов се занимава активно с дрифт и е станал вицешампион за 2015 г. на Австрия в клас серийни автомобили.

"Дрифтът произлиза от Япония. Хората в страната на изгряващото слънце започват да карат своите автомобили, които са със задно предаване, по планински пътища. Условията налагат автомобилите да се движат на една страна, т. нар. пързаляне. Тънкостта е да контролираш колата на ръба на нейните възможности, без да се завърта. Много хора сравняват това с танца. Дрифтът е истински адреналин" - обясни Николай.

До завършването на магистърска степен в Австрия му остават 2,5 г. Той все още не е решил дали да се върне след това в България.

"Това е може би най-сложният въпрос, който стои пред мен, но нека първо да завърша. При последното ми връщане през лятото в Стара Загора останах много изненадат от добрата промяна на града ни и от хората - станали са с една идея по-усмихнати и по-приятелски настроени. Надявам се това да продължи и в бъдеще" - сподели 22-годишният старозагорец.

Вицешампионът за 2015 г. на Австрия по дрифт ще участва на 3 и 4 октомври в "Загора Трофи". Екстремното състезание ще се проведе на мотополигона край с. Хрищени.

Той изразява признателност на своите спонсори, благодарение, на коити е постигнал своите успехи: Автосервиз МОБИЛГАЗ, занимаващ се с монтаж и ремонт на автомобилни газови уредби, компютърна диагностика, автоклиматици и смяна на всички консумативи; Автомобилни масла и добавки ХАDО и дистрибуторите на автомобилни газови уредби ROMANO за България.

nikolay stefanov austria

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема