Стара Загора чества Деня на Съединението на България

По повод 6 септември – Ден на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират общоградски ритуал за преклонение пред делото и подвига на участниците в Съединението с полагане на венци и цветя от 10:30 часа пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. От 11:00 часа започва празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ на площада пред Общината.

saedinenie

На 6 септември своя празник отбелязват и старозагорските села Пряпорец и Малко Кадиево. В Пряпорец празничната програма е обявена за 13:30 часа, а в Малко Кадиево започва в 17:30 часа.

На 6 септември 2022 г. се навършват 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Българското население, останало под османска власт, се стреми към обединяване с освободените българи. През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети. На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

www.infoz.bg  www.infoz.bg