Стара Загора отбеляза тържествено Деня на Съединението

„Съединението е един от най-хубавите български празници. Ден, в който българският дух тържествува, показвайки непримиримост. Въпреки решенията на великите сили, Източна Румелия и Княжество България се обединяват. С оглед на днешния празник и предстоящите избори - призовавам всички да бъдем по-обединени, да не забравяме, че Съединението прави силата.

Нека бъдем до онези, които имат нужда от подкрепа, нека да помогнем в този труден момент на нашите приятели в Карловско. Неведнъж сме доказвали, че обединени сме по-силни, че заедно можем повече“ - каза в словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

6 09 1

По повод 6 септември Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организираха общоградски ритуал за преклонение пред делото и подвига на участниците в Съединението с полагане на венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. Водещ на събитието беше Светла Тодорова – директор на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора. В честването се включиха още заместник-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Милена Желева, общински съветници, областният управител Иван Чолаков, зам.-командирът на Втора Тунджанска бригада полк. Симеон Симеонов, представители на политически и граждански организации, признателни старозагорци. Малко по-късно на сцената пред Община Стара Загора ансамбъл „Загоре“ изнесе пъстър концерт.

Две старозагорски села отбелязват днес своя празник – Пряпорец и Малко Кадиево.

На 6 септември 2022 г. се навършват 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Българското население, останало под османска власт, се стреми към обединяване с освободените българи.

През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети "Съединение".

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

6 09 2

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: