Девет кметове на Стара Загора запечатаха живите си спомени в книга (снимки, видео)

Местната власт е пряко призвана да защитава интересите на общината и жителите й. Като лекар отстоявах принципа „Ако не можеш да помогнеш, не вреди. Това заяви кметът на Стара Загора д-р Евгений Желев (1999 - 2007 г.), по време на представянето на книгата "Живи спомени".

Тя е единствената си по рода книга в България, събрала документалните разкази на кметове. Излезе от печат в навечерието на празника на Стара Загора - 5 октомври и беше представена от ръководителя на творческия екип Петър Драгиев - главен редактор на в. „Национална бизнес поща”. Редакционният е техническит екип, както и външни автори на единствения регионален седмичник в Старозагорска област, събраха и обработиха неформалните разкази на девет градоначалници на Стара Загора и ги запечатаха в книга.

Инициатор за нейното създаване е кметът Живко Тодоров (2011 - 2015 г.), който се кандидатира за втори мандат на местните избори на 25 октомври 2015 г. Голямо съдействие е оказано и от PR екипът на Общината и от Регионалния исторически музей.

„Идеята ми се роди по време на редовните януарски срещи с моите предшественици. Винаги съм се вслушвал в съветите им. Благодаря им затова и смятам, че книгата ще бъде изключително полезна за следващите поколения” - заяви Живко Тодоров по време на представянето на книгата. Той благодари и на издателите на Виктория и Станимир Стоянови, които са подкрепили идеята за създаването на документалното издание.

„Моят екип винаги се е водил от принципа да се осигури пространство и възможност за развитие на следващия кмет на Стара Загора и това, което се прави сега, е добро за града и общината” - заяви д-р Желев.

„Всеки кмет е дал нещо за развитието на Стара Загора и тази книга е много специална” - коментира проф. Цанко Яблански, кмет на Стара Загора през мандат (1995 - 1999 г.). Той припомни трудните времена на хиперинфлация, в които е управлявал общината и намесата, която си е позволявал да упражнява в държавни фирми, за да не се увеличават цените на млякото и хляба на пазара.

Купен Купенов, кмет на Стара Загора (1986 - 1988 г.), заяви, че всеки градоначалник е оставял неща след себе си, за да бъде Стара Загора не сред първите три  в класацията за най-добър град, а най-добрият град за живеене.

Тоньо Нанев кмет на Стара Загора (1988 - 1990 г.) призова цялата общественост да работи активно за бъдещето на града.

В заключение д-р Евгений Желев илюстрира стореното в Стара Загора с пример, връщайки се назад във времето: „Преди години, когато съм ходил в САЩ, не знаеха почти нищо за България, а още по-малко за Стара Загора. Питаха ме къде се намира този град, а аз им отговарях - „На края на света, защото там започва раят”.

В книгата са публикувани документалните разкази на кметовете на Стара Загора:

  • проф. Светлин Танчев (2007 - 2011 г.)
  • д-р Евгений Желев (1999 - 2007 г.)
  • проф. Цанко Яблански (1995 - 1999 г.)
  • Антон Андронов (1991 - 1995 г.)
  • Стоян Стоянов (1990 - 1991 г.)
  • Тотьо Нанев (1988 - 1990 г.)
  • Купен Купенов (1986 - 1988 г.)
  • Кольо Георгиев ()1976 - 1986 г.)
  • Таньо Игнатов (1973 - 1976 г.)


Изказване на д-р Евгений Желев по време на срещата в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески"

{responsivegallery}10-2015/kniga-kmetove{/responsivegallery}

korica Jivi spomeni

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема