Пъстър е първият учебен ден в Стара Загора

Пъстър е първият учебен ден в Стара Загора

На обновени сгради прекрачиха прага възпитаниците на две старозагорски училища – Средно училище „Васил Левски“ и Средно училище „Христо Ботев“ на 15 септември 2022 г. Пъстри тържества допринесоха за приповдигнато настроение и безброй детски усмивки, развълнувани родители и горди учители.
„Привилегията да бъдеш на 15 септември в едно от най-значимите училища на нашия град носи изключително вълнение.

IMG 7672

Благодаря днес на всички родители, учители, поели несгодите на ремонтните дейности. Този ден ще бъде помнен дълго. Видях как бивши и настоящи учители, родители, строители направиха всичко възможно, за да се съберем днес и отбележим този така празничен ден. Тази нишка между поколенията учители ражда неразрушимата връзка, която държи образователната система жива. Умелото управление на училището и приемствеността ще се доказва и занапред с добри резултати“, обърна се към гостите на празничния ден в Средно училище „Васил Левски“ зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Мили първокласници, този ден ще бъде неразделна част от албума на вашите спомени – нека досегът ви с науката не спира през годините. Скъпи родители – бъдете до децата и учителите, това е тайната на успеха“, допълни тя. От думите ѝ стана ясно още, че предстоят дребни довършителни дейности, както и ремонт на двора на училището. Ще бъде изграден и иновативен STEM център (Science, Technology, Engineering, Math – наука, технология, инженерство, математика).

„Изключително щастлива съм да ви поздравя от името на Общински съвет с днешния празник. Пожелавам на всички ви да имате присъствена нова учебна година. Бъдете здрави! Скъпи деца – бъдете силни и любознателни, с желание трупайте знания, защото доброто образование е основната предпоставка утре да бъдете успешни хора“, каза Мария Динева, председател на ОбС – Стара Загора по време на официалната част на събитието.

„Добре дошли! Днес за всички нас е двоен празник – сбъдна се една дългоочаквана мечта, виждаме училището си ново, обновено, с модерна и красива среда. Благодаря на Живко Тодоров – кмет на Община Стара Загора, че за пореден път показа отношението си към образованието и към децата. Благодарности изказвам на ресорния зам.-кмет Иванка Сотирова, която винаги е до нас с подкрепа и съвет, на началника на Регионалното управление на образованието Милена Йолдова, която също ни оказа помощ и прояви разбиране. Не на последно място – на строителната фирма, която реализира проекта за обновяване на сградата ни. Огромната ми благодарност в този ден е и към всички колеги и родители, които заедно допринесоха за пъстротата на днешния празник“, каза в словото си директорът на училището Лина Борисова. „Мили деца, вие ще прекрачите прага на първото ваше училище, с първия учител – вслушвайте се и го обичайте. Той ще е до вас – ще ви пази, подкрепя и учи“, добави тя.

Празничната програма започна с водосвет и продължи с букет от песни и танци, изпълнени от възпитаници на старозагорското училище, носещо името на светлия исторически образ Васил Левски.

Ремонтите на двете старозагорски училища, които днес отварят врати след обновяване, са на стойност над 4 млн. лева.

Лентата на новата сграда беше прерязана и в Средно училище „Христо Ботев“. Поздрав към най-малките ученици и вече порасналите възпитаници отправиха директорът на школото Александър Буров, както и официалните гости – Иванка Сотирова и Милена Йолдова. В двора на училището специално място бе отредено и за учители-ветерани, които с емоция си припомниха годините, в които са преподавали на старозагорските деца.

В празничната програма в XI основно училище „Николай Лилиев“ се включи зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова. „В този празничен ден съм радостна и щастлива да бъда именно сред вас и да посрещнем заедно първия училищен звънец. Тук, на тази дата, виждам изпълнени с надежда и усмивки лица, готови да посрещнат предизвикателствата пред себе си. Гордея се с децата и техните постижения, с учители и директор, които дават всичко от себе си за по-добри успехи. Вие сте пример за следване, на добър час!“, каза зам.-кметът в словото си. Тя поздрави и учениците в III Основно училище „Кольо Ганчев“ и им пожела усмивки, успехи, търпение и отдаденост. Екипът на училището бе подготвил топло и емоционално посрещане, изненади за първокласниците и музикална част.

С добра дума и пожелание за здраве и творчески успехи се обърна към учениците и екипа на Национално училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ зам.-кметът Милена Желева. Сред гостите бяха и общински съветници, артисти и щастливи родители.

Гост на тържество по повод 15 септември беше и главният архитект на Стара Загора Младен Иванов. Той поздрави учениците в Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ и Професионална гимназия по строителство архитектура и геодезия „Лубор Байер“, а секретарят на Общинска администрация Делян Иванов бе част от празника в Средно училище „Иван Вазов“ заедно с управителя на Международния младежки център в града Весела Марева.

Общински съветници и представители на различни институции също бяха сред официалните лица на пъстрите тържества в старозагорските училища.

Първокласниците получиха музикален диск „Подадена ръка“, специално издание по музика и текст на Почетния гражданин на Стара Загора фолклориста акад. Крум Георгиев, както и поздрав от кмета на Общината Живко Тодоров. Сред подаръците за най-малките имаше и тетрадки от Фен клуба на Професионален футболен клуб „Берое“, както и безплатен билет за предстоящия мач с тима на „Левски“.

IMG 7624

IMG 7546

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg