Гимназия „Джон Атанасов“ посрещна учениците си в нова сграда

Гимназия „Джон Атанасов“ посрещна учениците си в нова сграда

В първия учебен ден, след 35 години от създаването си, Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ посрещна учениците си в нова учебна сграда (ул. „Ген. Столетов“ №185). Пред 500 ученици бойци от Прабългарската школа „Бага-Тур“ демонстрираха своите умения. На тържеството присъстваха гости от Регионален инспекторат по образованието, Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата и заслужили учители ветерани, работили дълги години в гимназията.

На 1 септември в далечната 1987 година Техникум по електроника получава статут на самостоятелна учебна единица от системата на средното образование. Обучението е тясно специализирано и възниква във връзка с необходимостта от висококвалифицирани кадри по електроника и програмиране за региона и основно за Стопанско обединение „Дискови запаметяващи устройства“ (ДЗУ).

Необходимостта от висококвалифицирани техници по електроника нараства с развитието на новите технологии. От 1990 г. в Техникума по електроника се обучават ученици по специалностите: Радиотехника и телевизия, Съобщителна техника, Електронна техника с профил Микропроцесорна техника.

От 1993 година училището носи името на Джон Атанасов – изобретател на модела на първия цифров компютър (компютъра АВС, Atanasoff-Berry Computer), а от 2003 година се преименува в Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“. От учебната 1992/1993 година се приемат ученици след завършен 7 клас, с интензивно изучаване на английски език. Започва обучение по нови специалности: Компютърна техника и технологии; Компютърни мрежи; Телекомуникационни системи; Оптически комуникационни системи; Микропроцесорна техника; Промишлена електроника. Така, през годините, Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ се е наложило като училище с традиции и уверен поглед в бъдещето на своите възпитаници.

gimnaziya 02

gimnaziya 04

gimnaziya 03

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: