Отвъд блясъка на модния подиум: Ужасяващият режим на манекенките

Лора Уелс е представител на така наречените plus-size модели и като такава участва в ревюта и фотосесии на дизайнери и марки, които създават дрехи за дами с размер 42+. Въпреки че никога не е била част от света на “стандартните” манекенки, австралийката има преки наблюдения върху това какво се случва с тях. Изпитанията са по всяко време, но най-вече по време на модните седмици.

Ето и какво разкрива Лаура в интервю за новия брой на изданието Australian Women’s Weekly: “Последния път когато бях в Ню Йорк за тамошната модна седмица, видях отблизо как съквартирантките ми, които бяха “кльощави” Лора Уелс - манекен, модел, мода, начин на живот, диетамодели, се подготвяха за ревютата. Бяха инструктирани стриктно от агентите си да приемат само по един крекер и по няколко чаши вода дневно. Никаква храна и куп предписани таблетки за отслабване – абсолютно нездравословен живот. Не само са физиката, но и за психиката.”

Лора, която яде това, което поиска, споделя, че работи постоянно и отдавна не е оставала без предложения: “Тези момичета стигат до невероятни крайности, за да изглеждат по този начин, а след това се чудят защо нямат предложения за договори. Аз от своя страна се храня здравословно, тренирам умерено и разбира се от време на време се глезя с любими лакомства, както и с чаша хубаво вино. И на всичкото отгоре никога не оставам без работен ангажимент.”

Коментарите на Лора Уелс по темата са провокирани най-вече от това, че на 3 април т.г. Франция прие закон, чрез който се забранява на прекалено слабите модели да участват в седмицата на модата в Париж. Мярката е част от кампания за борба с анорексията на правителството на Франсоа Оланд и предвижда глобяване на агенти и модни къщи, които подтикват манекенките към нездравословен начин на живот. Подобна забрана бе въведена още преди две години в Израел. Повечето страни, като например Испания и Италия обаче разчитат на така наречените доброволни кодекси, за да предпазят моделите.

infoz autor Гергана Няголова, www.infoz.bg

Теми: