Великите диктатори от света на режисьорите

Критиката описва последния филм на Дейвид Финчър, Gone Girl ("Не казвай сбогом"), като мрачна история за жестокост, манипулация и лудост. А ако се има предвид репутацията на режисьора, това описание съвсем спокойно може да бъде отнесено и към процеса при създаване на лентата. Защото Финчър е известен от години с това, че обича да заснема една и съща сцена десетки пъти, докарвайки екипа и актьорите до пълна лудост и изтощение.

David FincherВ “Боен клуб” например той държи екипа си в продължение на цяла нощ, за да снима отново и отново кратката, но превърнала се в култова сцена със сапуна. В “Зодиак” пък се е стигало до 80 заснемания на един и същи кадър.

Финчър обаче далеч не е единственият режисьор с диктаторски наклонности. Чарли Чаплин например прекарва месеци на снимачната площадка на “Хлапето”, правейки по 53 заснемания на всеки кадър. Той обобщава методите си на работа като “постоянство до точката на пълна лудост”.

Снимките на “Широко затворени очи” на Стенли Кубрик пък продължават цели 400 дни, което е своеобразен рекорд за Холивуд. Два от тези дни протичат само и единствено в засненамето на кратката сцена, в която Сидни Полак ходи из офис.

Сол Мецщайн, режисирал епизоди на Doctor Who, също не вижда нищо безсмислено в това един кадър да бъде повтарян и заснеман трицифрен брой пъти.
Подобно е било и поведението на Франсис Форд Копола по време на снимките за ”Кръстникът”. Ал Пачино разказва, че режисьорът е ругаел постоянно, защото продуцентите не му давали допълнителни дубли.

Джеймс Камерън пък е толкова „труден“ за работа, че екипът му носи блузи с надпис: “Не можеш да ме уплашиш. Аз работя за Джеймс Камерън”.

infoz autor Гергана Няголова, www.infoz.bg

Светът

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич ще насрочи референдум за промяна на конституцията на Сърбия. Очаква се датата да е 16 януари 2022 г.

* * *
Избирателната комисия в Ирак обяви дългоочакваните окончателни резултати от парламентарните избори на 10 октомври, потвърждавайки победата на движението на шиитския лидер Моктада Садр, което става първа политическа сила в парламента

* * *
Правителството на Сърбия прие решение да ограничи административно цените на няколко основни хранителни продукти на нивото им от 15 ноември 2021 г. Става дума за цената на захарта на кристали, брашно тип 400, слънчогледово олио, свинско месо от бут, прясно мляко и други

* * *
Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини НАТО, че разполага значително количество военна техника близо до границите на страната му и предупреди, че ако се наложи, Русия може да отвърне на заплахите за сигурността си от страна на Запада и Украйна

* * *
Специален софтуер, базиран на технологии на изкуствен интелект, ще предупреждава федерални и регионални власти в Русия за предстоящи масови размирици и ще препоръчва действия за предотвратяването на ескалация

* * *
Русия обяви, че е извършила поредното успешно тестово изстрелване на своята хиперзвукова крилата ракета „Циркон“ – част от ново поколение оръжейни системи. Ракетата е била изстреляна от военния кораб „Адмирал Горшков“ в Бяло море и е поразила морска цел на повече от 400 км. САЩ, Китай и Северна Корея също участват в надпреварата за хиперзвукови ракети с голям обсег, които са по-трудни за засичане и прихващане. Те летят със скорост над 5 пъти по-висока от тази на звука (около 1800 метра в секунда) в горните слоеве на атмосферата

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker