"Строителна механизация" - Казанлък получи първа награда за световна иновация в сферата на безизкопните технологии

"Строителна механизация" АД - Казанлък получи първа награда за най-значима световна иновация в сферата на безизкопните технологии за периода 2014 - 2015 г. Инженеринговата фирма, специализирана в областта на водния сектор, успешно обнови полуразрушени тръбопроводи с изключително големи размери.

Обектът се намира в Казахстан. Престижното отличие беше връчено на официална церемония в Истанбул.

"Наградата се присъжда от Международната асоциация за безизкопни технологии и ни беше връчена лично от нейния председател Дарик Чай. Церемонията беше впечатляваща. Наградата е доказателство за възможностите на нашата фирма, тъй като в рамките на четири години ние я получаваме за втори път " - каза изпълнителният директор на дружеството в Казанлък Стефан Желязков.

stefan zhelyazkov stroitelna mehanizatziya kazanlakПроектът, за който "Строителна механизация" получава заслужено признание, е много сложен. Задачата е да бъдат рехабилитирани тръбопроводи с огромни размери в казахстанския град Жезказган. Съоръженията са над 50-годишни, с множество течове и са разположени под сгради, което прави традиционните изкопни дейности невъзможни. С предизвикателството са заема единствено добре подготвеният екип на казанлъшката фирма "Строителна механизация".

"Събрахме екип, който трябваше да се справи с нелеката задача да произведе машина. Създадохме тестови полигон в нашата база в Казанлък и успяхме в реални условия, максимално близки до условията в град Жесказган, да обучим хората, които трябваше да изпълнят този проект" - обясни изпълнителният директор на "Строителна механизация" АД.

Той добави, че благодарение на добрата предварителна подготовка екипът е успял в изключително кратки срокове да се справи със сложната задача - в условия на ниски температури да извърши сложна рехабилитация на тръбопроводи с голям диаметър - 2200 мм.

Чрез прилагането на безизкопната технология „Облицовка с втвърдяване на място”, наричана още "Феникс", специалистите на "Строителна механизация" осигуряват минимум 50 години нов живот на тръбопроводите и гарантират липса на течове, водещи до загуби.

"С помощта на безизкопните технологии се решават казуси, които създават много неудобства, сред които са промяна на организацията на движението, шум, прах, последици за околната среда. В крайна сметка, когато съществуват технологии, с помощта на които това може да се избегне, е въпрос на време те да намерят своето логично място" - коментира изпълнителният директор. Стефан Желязков добави, че безизкопните технологии са по-рентабилни от конвенционалните в градски условия.

"Рисковете, които стоят пред фирмите, които изпълняват ремонти чрез изкопна технология, са доста големи. Затова често има скъсани кабели, течащи тръбопроводи. Причината е че не само в България подземният кадастър е неясен" - уточни той.

"Строителна механизация" изпълни уникален проект, финансиран от оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 - 2013". В резултат на това, в Казанлък е създаден уникален в световен мащаб Технологичен център за нови разработки в безизкопните технологии.

"Проектът е изключително интересен и той се случи благодарение на партньорството ни с Община Казанлък и Университет по архитектура, строителство и геодезия.
В технологичния център всички заинтересовани могат да направят консултация с висококвалифицираните по въпроси, свързани с рехабилитация на съществуващи тръбопроводи" - каза Стефан Желязков.

"Центърът е с практическа насоченост за решаване на казуси във водния сектор. Създаде се благодарение на европейската програма, тъй като инвестицията в него не е по силите на една компания. Съветвам колегите да не се страхуват да търсят идеи и да кандидатстват с проекти по оперативните програми, защото в нашите условия, благодарение на финансиране от европейското финансиране, могат да се постигнат много големи резултати" - категоричен е изпълнителният директор на "Строителна механизация" - Казанлък.

Фирмата е изпълнител на стратегически инфраструктурни проекти в България, Гърция, Сърбия и Казахстан. Дружеството е сертифицирано по световно признати стандарти за качество и опазване на околната среда.

stroitelna mehanizatziya kz 1

stroitelna mehanizatziya kz 2

stroitelna mehanizatziya kz

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg