Eвропейският парламент обяви Русия за държава спонсор на тероризма

След жестокостите, извършени от режима на Владимир Путин срещу украинското цивилно население, членовете на Европейския парламент признаха Русия за държава спонсор на тероризма. Европейският парламент прие резолюция относно последните събития в бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна. Русия извършва военни престъпления и използва „терористични средства“. 

  • Членовете на Европейския парламент призовават за допълнителна международна изолация на Русия
  • Настояват за закриване и забрана на свързаните с руската държава институции в Европейския съюз, които разпространяват пропаганда
  • Искат деветият пакет от санкции на Европейския съюз срещу Москва трябва да бъде завършен.

Членовете на Европейския парламент подчертават, че умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили и техните пълномощници срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право представляват терористични актове и военни престъпления. С оглед на това те признават Русия за „държава спонсор на тероризма и за държава, която използва терористични средства“.

Необходима е правна рамка на Европейския парламент

Тъй като понастоящем Европейският парламент не може официално да определи държави за спонсори на тероризма, Парламентът призовава Европейския съюз и неговите държави членки да въведат подходяща правна рамка и да обмислят добавянето на Русия в такъв списък. Това би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на Европейския съюз с Русия.

Междувременно членовете на Европейския парламент призовават Съвета да включи в антитерористичния списък на Европейския съюз руската паравоенна групировка „Вагнер“, 141-ви специален моторизиран полк, известен още като „Кадировците“, и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.

Изолиране на Русия в по-голяма степен, приключване на работата по деветия пакет от санкции на Европейския съюз

Парламентът призовава Европейския съюз да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството на Русия в международни организации и органи като Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. Членовете на Европейския парламент искат също така да се намалят дипломатическите отношения с Русия, контактите на Европейския съюз с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в Европейския съюз, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени.

На фона на ескалиращите терористични актове на Кремъл срещу населението на Украйна, резолюцията призовава още държавите членки в Съвета на Европейския съюз бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва. Членовете на Европейския парламент искат също така страните от Европейския съюз и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на санкциите и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените ограничителни мерки.

Резолюцията беше приета с 494 гласа „за“, 58 гласа „против“ и 44 гласа „въздържал се“.

ep ru

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема