Matilda Kahl

С едни и същи дрехи всеки ден? Защо не!

Всеки от нас, съзнателно или не съвсем, е наложил определена рутина в гардероба си. Но бихте ли носили не просто подобно, а абсолютно едно и също облекло всеки ден? Тъкмо това прави в продължение на цели три години американката Матилда Каал. Решението на младата дама, която е креативен директор в нюйоркския офис на една от най-големите рекламни агенции в света, съвсем не е самоцел или проява на ексцентричност.

Пред Daily Mail Матилда споделя, че когато е на работа, иска да бъде оценявана само и единствено на база професионални качества. Идеята пък ѝ хрумнала, след като една сутрин закъснявала за изключително важна корпоративна среща и изгубила ценно време, пробвайки куп тоалети пред огледалото:

“Мислех си: “Това твърде официално ли е? Дали тази рокля не е прекалено къса?” В крайна сметка избрах облекло, за което съжалих още докато влизах в метрото. Пристигнах на срещата със закъснение, рошава и ужасно притеснена, заради ужасния пуловер, който бях уж харесала по-рано. В същото време моите колеги и шефът ми, всички те - мъже, бяха изключително спокойни. Това ме накара да се замисля защо въобще трябваше да се самостресирам по този начин. Тогава си казах, че някак трябва да сложа край на тази своеобразна сутрешна борба.”

Обещавайки си никога не позволи да се чувства по този начин отново, Матилда решава да си създаде максимално прост и лесен ежедневен тоалет. За целта тя купува 15 напълно еднакви копринени бели ризи, както и няколко чифта черни панталони. За акцент на тоалета си американката избира черна кожена връзка, която оплита във формата на панделка под яката на ризата си. За по-хладните дни си подготвя и черен блейзер.

“Винаги съм смятала комбинацията от черно и бяло за изключително стилна, така че това бе най-лесното решение на света. Тъй като в Ню Йорк през лятото може да бъде много горещо, някои от ризите са с къс ръкав, а като алтернатива на панталоните в такива случаи разчитам на черна пола,” допълва Матилда Каал пред онлайн изданието Daily Mail.

Разбира се, идеята на младата дама събужда смесени чувства у околните: “Често ме питат дали не съм загубила бас или пък дали не съм част от някаква секта или култ. Други мислят, че просто нямам финансовата възможност да си купувам дрехи. Неведнъж са ми подхвърляли и коментари като “Защо просто не избираш облеклото си от предната вечер?” За мен обаче това не отменя факта, че се губи ценно време, в случая това за сън.”

И все пак, Матилда далеч не е пионер в областта на носенето на едни и същи дрехи в офиса. Покойният Стийв Джобс например неведнъж е споделял, че е горд собственик на точно 20 еднакви сиви тениски за работа.

infoz autor Гергана Няголова, www.infoz.bg