Тракийски университет представя България в мрежата „Три морета“

На 16 май в полския град Люблин Тракийският университет – Стара Загора е единственият от България, който се присъедини като основател на мрежата от университети „Три морета“. Събитието стана възможно след покана от Католическия университет „Йоан Павел II“ в Люблин. Това съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение в Стара Загора.

Споразумението беше подписано от министъра на образованието и науката Пшемислав Чарнек, от ректора на университета домакин преп. проф. Мирослав Калиновски и от представители на 12-те висши училища от Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Унгария, които са част от инициативата. Тракийският университет беше представен от доц. д-р Дарина Заимова, като участието беше заявено още през 2021 г. от ректора проф. д-р Добри Ярков с включването му в конференция „Инициативата „Три морета“ – единство, иновации, свързаност“ в рамките на българското домакинство на проявата.

Инициативата „Три морета“ обединява 12 държави - членки на ЕС, които представляват почти една трета от площта на съюза, като в тези страни живеят 111 милиона европейски граждани.

„Ако инициативата „Три морета“ е създадена, за да развие нашите страни, които имат много общи дейности по отношение на инфраструктура, икономика, финанси и всеки аспект, тя не може да бъде развита в дългосрочен план и ефективно без научна основа“ – каза министър Чарнек преди подписване на споразумението. Мрежата ще има за цел провеждането на съвместни научни изследвания и инициативи, както и установяването на директни връзки между наука, икономика, социален живот, хуманистични и религиозни аспекти. Важен елемент е и създаването на обща научна и културна идентичност на региона, подчертаването на тяхната субективност на фона на други образователни и научни проекти в Европа, като същевременно се запазване на националната самобитност.

Регионът между Балтийско, Черно и Адриатическо море, благодарение на иновациите в образованието и науката, има потенциал да бъде технологичен лидер. С подписването на споразумението и като съосновател на мрежата от университети, Тракийският университет първи дава пример за изпълнението на поставените цели.

tri moreta

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема