Украйна засилва сътрудничество в областта на киберотбраната с НАТО

Украйна официално се присъедини към Центъра за сътрудничество в областта на киберотбраната (CCDCOE) на НАТО. Украинският флаг, наред със знамената на новите членове – Исландия, Ирландия и Япония, бяха издигнати близо до централата на Центъра. Новината беше оповестена от Министерството на външните работи на Украйна.

ukraina nato

Официалната церемония се състоя на 16 май 2023 г. в централата на Центъра на НАТО за сътрудничество в областта на киберотбраната край Талин. „Официалното издигна на националното знаме на Украйна бележи присъединяването на Украйна към Центъра“, се казва в съобщението на Министерството на външните работи на Украйна.

Световните информационни агенции припомнят, че в началото на март 2022 г. – дни след нахлуването на войските на Руската федерация на територията на съседна Украйна, представители на 27 страни членки на НАТО заявиха съгласие и подкрепа за предоставяне членски статут на Украйна в Центъра за сътрудничество в областта на киберотбраната на НАТО. Малко преди това Унгария блокира членството на Украйна.

Редица медии отбелязват, че успешните действия на Въоръжените сили на Украйна се дължат в огромна степен на мощната подкрепа на Алианса, чието съдействие в сферата на киберзащитата започна непосредствено след началото на военните действия в Източна Украйна.

Базираната в Талин централа на CCDCOE представлява акредитиран от НАТО център за киберсигурност и мозъчен тръст, специализиран в осъществяване на интердисциплинарни приложни изследвания, анализи, споделяне на информация, образование и обучение в областта на киберотбраната.

България, Дания, Норвегия и Румъния са действащи членове на CCDCOE от юни 2019 г.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

На подобна тема