Старозагорката Илиана Иванова е одобрена за български еврокомисар от Урсула Фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен направи изявление относно състава на колегиума и на следващия европейски комисар от България, съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България. Информационен сайт www.infoz.bg публикува текста без редакторска намеса. „Вчера интервюирах кандидатите, предложени от българското правителство за поста на комисар Даниел Лорер и г-жа Илиана Иванова.

Iliana Ivanova

И двамата кандидати показаха голяма ангажираност към Европейския съюз и към позицията европейски комисар. Те също така имат подходящ опит за тази длъжност.

След тези интервюта реших да предложа на Съвета и на Европейския парламент назначаването на г-жа Иванова на поста член на Комисията.

Тя ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Г-жа Иванова има значителен опит по въпроси, свързани с ЕС, като от 2013 г. е член на Европейската сметна палата. Преди това тя е била член на Европейския парламент между 2009 г. и 2012 г. и заместник-председател на комисията по бюджетен контрол.

Нейният опит е от решаващо значение за по-нататъшното изпълнение на водещата програма на ЕС за научни изследвания „Хоризонт Европа“, за да се подобри ефективността на разходите на ЕС за научни изследвания и да се постигне по-добро въздействие по места.

Благодаря на г-н Лорер за неговата кандидатура и му пожелавам успех в бъдещите му начинания.“

www.infoz.bg  www.infoz.bg