„Па де Кре“ с бляскав успех за България на Световен танцов конкурс

Старозагорската балетна школа „Па де Кре“ се завърна от Световния танцов конкурс с букет от отличия. World Dance Contest се състоя в чешката столица Прага, в периода 21 – 25 юни 2023 г. В оспорвана конкуренция с многобройни танцови школи от десетки държави старозагорските възпитаници завоюваха 2 златни, 10 сребърни и 4 бронзови медала.

Балетистите от „Па де Кре“ участваха в трите категории – класически балет, характерни и модерни танци в трите възрастови групи.

Отлично представяне на Николета Папазова, Ралица Калайджиева и Тереза Донева, които са световни шампиони в своята група, а Николета е първа и при солистите със своя танц – фрагмент от операта „Аида“. Симона Бухчева, Вяра Манева и Кирчо Желязков са със сребърни отличия, а Тереза Донева е сребърен и бронзов медалист при солистите в своята възрастова група. Достойно се представиха дебютантите на световното първенство – група „Слънчогледи“, които направиха своята първа, но уверена стъпка на световна сцена - безценен опит и незабравима емоция. Сребърни отличия за голяма група класически балет за „Зимен валс“ и „Огън“, за квартет „Феи“, за малка група характерни танци с „Испански танц“ и малка група стил „Модерно“ с танц „Вечност“.

Трети места завоюваха дуетът Ралица Калайджиева и Владимир Стефанов с „Уно моменто“, малка група класически балет с „Хоро стакато“, голяма група характерни танци с „Тарантела“.

Световният танцов конкурс е престижен международен форум, в който танцьори и студия се класират чрез национални квалификации, за да представят себе си, своите школи и страните си на финалите.

„Па де Кре“ за поредна година не само достойно представи България, но и доказа, че е най-добрият български тим и е на световно ниво. 

Това е успех за България, за Стара Загора, за „Па де Кре“ и за всички нас, сподели ръководителят на балетната школа Кремена Костова-Гайдарова.

pa de kre 1

pa de kre 2

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber