Илиана Иванова е избрана за еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта

Европейският парламент одобри кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта. Илиана Иванова получи при гласуването 552 гласа „за“ от евродепутатите, 27 гласуваха „против“ и 51 „въздържал се“. Вотът в рамките на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург беше таен.

iliana ivanova eu bg

От 2013 г. досега Илиана Иванова е член на Европейската сметна палата, като от 2022 г. е и председател на Комитета за контрол на качеството в Палатата. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за „Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване“.

Илиана Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Преди това от 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Тексас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава степен магистър по бизнес администрация в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски, немски и руски език.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg