Най-добрите рап албуми на последното десетилетие

Макар че голяма част от истинските фенове на рап музиката да смятат, че легендарните албуми от 90-те години на 20-и век едва ли ще се повторят и ще останат толкова емблематични, истината е, че последното десетилетие даде едни от най-запомнящите се албуми в жанра. Всъщност последните години трябва да обърнем повече внимание на едно нещо, което става все по-забележимо, а именно поджанрът, който съпътства рап музиката като цяло.

Рап музиката създава доста интересни и сполучливи колаборации с инди, поп и кънтри музиката – от трап, през дрил, до chopped and screwed.

Следващите пет албума се нареждат в класацията на най-добрите рап албуми за последните десет години. Всеки от тях притежава свой собствен и уникален прочит на рап жанра и заслужава да бъде коментиран, когато става въпрос за най-новата ера в постоянно развиващия се свят на рап музиката.

Top Rap Albums

Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly

Това всъщност е третият студиен албум на Кендрик Ламар. по своя характер той представлява културно послание с подчертан социално-политически елемент. Будещи размисъл истории за борба, самоанализ и спорни въпроси в обществото, както и преживяванията, с които афроамериканската общност се е сблъсквала – това е което Ламар поднася на своите фенове като за целта е използвал различни средства като рап, слово, джаз и фънк.

Албумът Top Pimp a Butterfly излиза пред 2016 година и носи на Ламар седем номинации за „Грами“ и наградата за най-добър рап албум на годината.

Най-добрите парчета в албума са: Alright, King Kunta, Wesley's Theory, The Blacker the Berry.

Неиздадената песен „Вегас“ разказва за вълнуваща история, в която главна роля имат любовна и хазарта. Авторът отправя послание, че е готов да спечели на всяка цена и двете, дори и ако това означава да измами на онлайн блекджек.

Top Rap Albums Past Ten Years

Chance the Rapper – Coloring Book

Издаден през 2016 г., Coloring Book е третият микстейп на Chance the Rapper. Този албум представлява своеобразна еклектична смесица от рап, соул и госпъл. Като гост музиканти в него ще чуете звезди от Кание Уест, Джъстин Бийбър, Кърк Франклин и дори детският хор на Чикаго.

Издаден само в платформите за стрийминг, Coloring Book може и да не притежава хумора и странното излъчване на Acid Rap, но определено е свидетелство за непрекъснатото израстване, уменията и харизмата на Chance. Освен това Coloring Book става първият микстейп, който печели награда „Грами“ за най-добър рап албум през 2017 г.

Най-добрите парчета в албума: Angles, No Problem, Summer Friends.

Със сигурност може да кажем, че този албум пише история в рап културата. Той е първият микстейп в класацията на Billboard 200 и първият албум само за стрийминг, който печели награда „Грами“.

A Tribe Called Quest – We Got It from Here…Thank You 4 Your Service

Осемнадесет години след издаването на последния им студиен албум феновете на Q-Tip, Ali Shaheed Muhammad Jarobi White и покойния Malik Taylor (по-известен като Phife Dawg) бяха повече от щастливи след новината за последния им студиен албум.

Бандата е една от най-влиятелните в рап културата, а последният и албум, за който се знае, че е записан тайно, засяга актуални проблеми, свързани с взаимоотношенията, расизма, глобалното затопляне и полицейското насилие.

Въпреки че последният албум на Tribe едва ли ще успее да грабне някоя от престижните музикални награди, той със сигурност ще бъде включен в класациите на различни издателства за най-добрите албуми на годината.

Най-добри парчета в албума: We The People, Dis Generation.

В тях участват редица гост-изпълнители като Кендрик Ламар, Елтън Джон, Кание Уест, Андре 3000, Джак Уайт, Андерсън Пейк, Талиб Куели, Бъста Раймс.

Top Rap Albums

Cardi B – Invasion of Privacy

Издаден през 2018 г., албумът Invasion of Privacy е този, чрез който Cardi B се представи пред масовата публика. Дебютирал под номер едно в класацията Billboard 200, този албум,съдържащ тринайсет рап и r&b парчета, включва пет хит сингъла и достига четирикратно платинен статус.

Албумът Invasion of Privacy е реализиран с помощта на някои от най-големите имена в продуцентския бизнес, както и на много гостуващи звезди. В него може да откриете за всекиго по нещо – от секс и феминизъм до слава, богатство и успех.

Най-добри парчета в албума: Bodak Yellow, Bartier Cardi, Be Careful, I Like It, Ring.

Освен всичко друго Invasion of Privacy е и най-дълго задържалия се в класацията на Billboard 200 албум на рапърката. Успехите му не се ограничават с това. Той е и най-стриймваният рап албум на жена в Apple и Spotify. А самата Cardi B става първата рап изпълнителка, която печели награда „Грами“ за най-добър солов албум.

J. Cole – 2014 Forest Hills Drive

Третият студиен албум на Джърмейн Коул успя да стане първият му награден албум. Албумът съдържа тринайсет парчета, отличени с наградата BET Hip Hop Award и Billboard Award за „Най-добър рап албум“. Интересното е, че в енго не участват гост-звезди, тъй като Коул рисува една сурова картина на личното си пътуване през материалистичния свят, поставяйки екзистенциалните въпроси „Искаш ли, искаш ли да бъдеш свободен? Искаш ли, искаш ли да бъдеш щастлив?“

Всяка една от шестдесет и четирите минути, изпълващи този албум, е своеобразен израз на преживяванията на Коул, който размишлява върху изключително личните си емоции в детството и семейството, както и върху взаимоотношенията си с тях.

Най-добри парчета: Очевидно, Love Yourz, Wet Dreamz, No Role Modelz.

От къде идва името на албума, ще попитате. Заглавието на третия студиен албум на Джей Коул всъщност е адресът на дома му, където израства във Файетвил, Северна Каролина.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg