Тракийският университет участва в Европейската седмица на водорода в Брюксел

Делегация на Тракийски университет – Стара Загора, водена от ректора проф. Добри Ярков, участва в най-голямото годишно събитие, посветено на водорода в Европа. То е организирано съвместно с Европейската комисия. Европейската седмица на водорода включва четиридневна политическа конференция и форум на високо ниво.

Поканени са политици и заинтересовани страни, за да бъдат обсъдени последните развития, предизвикателства и възможности в сектора.

Делегацията на Тракийския университет е поканена да участва с научния си проект „Развитие на научните изследвания и иновациите в Тракийски университет в услуга на здравето и устойчивото благосъстояние“. В нея участват проф. Добри Ярков и проф. Мирослав Карабалиев от Управителния съвет на проекта, както и проф. Дария Владикова и доц. Благой Бурдин - научна група, работеща по направление „Водород и горивни клетки“ към проекта, съобщиха от пресцентъра на висшето училище в Стара Загора.

Събитието беше открито с видеообръщение от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а основната реч беше дадена на заместник-председателя Марош Шефчович относно ролята на водорода и предстоящите глобални предизвикателства и по-специално необходимостта от запазване на конкурентоспособността на индустрията на Европейския съюз.

Седмият водороден форум на Европейския алианс за чист водород бележи напредък, постигнат до момента, и има за цел да бъдат направени следващите стъпки, които все още са необходими за увеличаване на капацитета за производство на водород по цялата верига на доставки, за да бъде постигнат амбициозният план за водород до 2030 г., в съответствие с плана REPowerEU.

Конференцията на високо равнище е съсредоточена върху важността и предстоящите действия в подкрепа на водородната инфраструктура и енергийния преход на Европейския съюз и Европейската банка за водород.

trakiyski universitet vodorod

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема