Ивайло Калфин: Планираме да вземем от 50 до 100 бежанци от Гърция и Италия

Проблемът с бежанската вълна в Европа не е в количеството на бежанците. Петстотин милионна Европа може да поеме 1 млн. бежанци. Проблемът е, че по начина, по който процесът се управлява към момента, се създава чувството, че той е буквално неуправляем.

Усеща се несигурност, все едно никой не знае колко ще продължи, докога ще продължи и какво ще се случи с идващите хора в европейските страни. Това, което трябва да направи Европа е да създаде ясни и точни правила за управление на бежанската вълна. Докато процесът е неуправляем, дотогава ще има и чувство за несигурност, което би могло да има много тежки политически последици за Европа. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на участието си в модул, посветен на бежанската криза, в рамките на 11-тата световна среща на българските медии в Атина.

„Няколко са мерките, които ЕС трябва задължително да предприеме, за да започне наистина да управлява този процес адекватно. Позицията на страната ни е, че ЕС трябва да си даде ясна сметка колко точно бежанци може да приеме. След това, ЕС трябва да си даде сметка какъв е профилът на бежанците, които може да приеме – трябва да се приорeтизират хората, които действително бягат от войната, пред онези, които търсят по-добро място за живеене и са водени от икономически подбуди. Трябва да се създаде ясен механизъм за релокация на хора, но само на такива, които са регистрирани, защото само така може да се пресече трафикирането. Освен това, трябва спешно да се преразгледат някои водещи европейски споразумения – Дъблин 2 и Шенген трябва да се адаптират към необичайната ситуация, а не да се прилагат все едно условията в ЕС са обичайни, защото те не са“ -  категоричен беше още министър Калфин. Пред българските медии, той подчерта, че страната ни търси общите решения и ясните политики на европейско равнище. „България регистрира всички, които влизат на нейната територия. Ние не подминаваме никой, който е влязъл и потърсил убежище. Няма нужда да се говори тук за създаване на горещи точки, ние си вършим работата. Истината е, че България не е търсена от бежанците. Те продължават към страните от Западна Европа, защото ние нямаме възможност да им предложим това, които другите държави им предлагат. Но това не значи, че проблемът ни е подминал. Напротив, няма страна в Европа, която да е подмината от този проблем“ - изтъкна още вицепремиерът.

„ЕС пое инициатива за релокация на бежанците, а България пое ангажимент за приемането им на квотен принцип, въпреки, че тук няма как да говорим реално за квоти, защото никой не може да гарантира, че хората ще останат в страната ни. Ние няма как да ги спрем. Плановете са до края на годината да вземем от 50 до 100 души от Гърция и Италия. Ние сме готови и имаме организация. Създали сме профил на бежанците, които сме готови да приемем - това са семейства - родители с деца, които да идват от Сирия. В готовност сме да им предоставим обучения по езици, включително и на български език, да им предложим последваща преквалификация и насочване към пазара на труда. Особено важно е като общество да се въздържаме от всякакви ксенофобски настроения“ - подчерта в изказването си министър Калфин.

Ивайло Калфин на форум в Гърция

infoz autor www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика)

Светът

Над 73% е подкрепата на предложените в Русия конституционни реформи, показват междинни резултати от обработени 27% от избирателните секции. Руснаците гласуваха на референдум за промени на 22 члена в Конституцията на Руската федерация. Една от важните поправки дава на президента Владимир Путин възможност да управлява страната до 2036 г.

* * *
Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) се отказва от плановете да построи нов завод в Турция. Решението е взето след срива в световното търсене на автомобили, причинено от коронавирусната криза, посочва компанията

* * *
Полицията в китайския специален административен район Хонконг съобщи, че е арестувала най-малко 180 души, като 7 са задържани по силата на новия китайски закон за националната сигурност. Арестите са извършени, след като хиляди жители на бившата британска колония пренебрегнаха забраната и се събраха на демонстрация срещу закон в сферата на сигурността. Властите в Китай предупредиха, че призивите за отцепване ще бъдат наказвани

* * *
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо прикани Турция да не превръща в джамия бившата базилика „Света София“ в Истанбул, която сега е музей. В древната базилика от 6-и век са коронясвани византийските императори, но е станала джамия през 15-и век след превземането на Константинопол от турците през 1453 г.

На подобна тема

Най-четеното от последните дни