какво следва

След френския черен петък - какво следва?

В Европа се води война. Ударът в центъра на континента, в една европейска столица, отнел живота на около 130 души е нещо повече от предупреждение от страна на "Ислямска държава". Това е ответна военна акция. Европа се стресна. Лидерите на европейските държави говориха разтревожено часове след атентатите в Париж.

Но хората очакват и действия.

Към кризата с бежанците сега се прибавя и терористична криза. Всички сме в опасност. Сега Европа, Съединените американски щати и Русия трябва да се обединят и да смажат "Ислямска държава" - зад този призив застава в Бернд Ригерт, коментатор на "Дойче Веле".

Дали този призив за тотална война с мащабна военна акция в територии от арабския свят е само първична реакция след болката от смъртта близо до нас? Едва ли? Със сигурност много хора мислят по този начин и ако сред тях са и тези, които вземат решенията, това наистина е една от възможните реакции.
Проблемът е, че САЩ и Русия нямат единни позиции за решаване на световния проблем наречен "Ислямска държава". В този военен конфликт има поне 10 враждуващи страни (групировки, съюзи и държави) и вяка от тях има своя позиция, която много трудно може да преразгледа. Едва ли атентатът над Париж ще промени рязко разбиранията на Русия или на ръководителите на НАТО, въпреки че жители на Москва или на всяка друга европейска столица може да се окажат следващите жертви.

Ето какво пише в коментара си Бернд Ригерт:

Бернд Ригерт"Атака срещу Франция. Европа е шокирана! Коварните терористи бяха избрали за своя цел не само клетите случайни жертви, но и всички нас, цивилизованите хора. Цялото човечество, както се изрази американският президент Барак Обама.

В потресение и гняв сме принудени да гледаме отстрани, докато терористите нахлуват с концентрирани акции и безцелно избиват стотици хора. Франция, Европа и светът сега трябва да се изправят като един и да отвърнат на удара. Срещу терористите, които очевидно са радикални ислямисти, трябва да се използват всички средства. Техните кукловоди, идеолозите на тези отвратителни убийци, независимо дали са в Сирия, в Ирак или другаде, трябва да бъдат издирени колкото е възможно по-бързо и да бъдат елиминирани. Защото така наречената „Ислямска държава” очевидно е обявила война не само на Франция, но и на всички свободолюбиви хора по света.

Европейският съюз, Съединените американски щати и Русия да смакчат "Ислямската държава"!

В името на изконните френски ценности свобода, братство и равенство сега цял свят трябва да се надигне срещу терора. В неделя в турския курортен град Анталия започва срещата на 20-те икономически най-развити държави, която предлага отлична възможност за това. САЩ, Русия, че дори войски на НАТО от Европа трябва заедно да навлязат в Сирия и в Ирак и да ликвидират терористичната банда, наречена „Ислямска държава” – колкото е възможно по-бързо. След атентатите в Париж през януари тази година станахме свидетели на вълнуващата демонстрация на солидарност, в която се включиха мнозина международни политици. Красив жест, спор няма, но това не е достатъчно. Безскрупулните убийци очевидно разбират единствено езика на насилието.

Замразете всички други конфликти!

Всички други конфликти по света сега трябва да бъдат замразени. Защото следващият терористичен акт може да удари произволна държава. Вчера в Русия също беше обявена повишена тревога заради опасността от тероризъм. В Турция миналия месец имаше голямо терористично нападение. Да не забравяме Мадрид - 2004 и Лондон - 2005. В момента никой не знае къде из Европа и по света и колко точно „спящи” терористични клетки поддържат ислямистите. Световната общност трябва да престане да се занимава със съдбата на сирийския властник Асад и най-напред да прекърши гръбнака на ужасяващата „Ислямска държава”.

Paris - PoliceЕто, че към бежанската криза в Европа се добавя втора криза – терористичната. Заплахата е голяма и непредвидима. Тъкмо в този решителен миг Европа трябва да покаже, че може да бъде едно цяло, че може да действа като едно цяло. Сигурността на гражданките и гражданите се намира под сериозна заплаха. Тъй че лидерите на Европа, на САЩ и на Русия са длъжни в един глас да заявят: Ще се браним!"

Възможен ли е единен удар срещу виновника за световния терор? Политиците задължително трябва да обмислят много отговорно този вариант, и то без отлагане. И да помислят три пъти преди да отрежат!

infoz autor  Илко Груев | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24