Президентът Росен Плевнелиев обвини Русия, че търси дестабилизиране на Европа

Президентът на България Росен Плевнелиев заяви, че Русия подготвя "хибридна война" срещу Балканите и това е насочено към дестабилизиране цяла Европа. Плевнилиев уточни, че масираните кибератаки срещу сайтове на български институции може да са дирижирани от Москва.

Росен Плевнелиев направи твърдението в интервю през английския вестник „Индепендънт“. Българският президент даде интервюто за вестник „Индепендънт“ след като участва в среща на високо равнище на 9 източноевропейски страни членки на НАТО в Букурещ в сряда, 11 ноември 2015 г. (преди атентатите в Париж), а позицията му беше публикувана в неделното издание на вестника. При срещата в румънската столица лидерите изразиха притесненията си, че „обстановката в областта на сигурността се влошава“ в резултат на „агресивното и непредвидимо“ поведение на Русия.

Българският президент уточни, че Русия има ефективен начин да дестабилизира Европа точно през Балканите и затова Владимир Путин се фокусира върху тази цел.

Снимката на Росен Плевнелиев, която вестник Индепендънт използва за илюстрация на статията сиБалканите трябва да бъдат в центъра на европейската политика за сигурност. „Направете повече за нас, за да направите повече за самите себе си!" - призовава Плевнелиев. Той поиска лидерите на Европейския съюз на на НАТО да работят за спиране на надигащата се заплаха от руска агресия.

"От 25 октомври сайтовете на Министерския съвет, на парламента и на Централната избирателна комисия бяха подложени на тежки кибератаки по безпрецедентен начин" - заяви Плевнелиев. - Има много малко страни по света, които могат да организират подобни атаки" - добави той. Според интервюиращия журналист Лори Холмс така българският президентът е посочил Владимир Путин като замесен в инцидента.

Българският президент каза, че руската армия все по-често навлиза в "зоната за сигурност" във въздушното пространство над Черно море. От кримската криза насам руски военни самолети нарушават зоната 10 пъти по-често, подчерта Плевнелиев.

Старшите партньори от НАТО не са достатъчно категорични в реакцията си срещу "хибридната война", фокусирана върху Балканите, продължи той и подложи на критика неуспеха на европейските страни да се справят със събитията в Близкия изток и Северна Африка, на фона на опасността сирийската криза да ескалира.

"Всички трябва да са нащрек за това, което се случва в Сирия" - подчерта Плевнелиев. Според него Европейският съюз трябва да събере всички страни около масата за преговори, защото точно Европейският съюз е най-засегнат от тази криза, и не трябва да се отказва, докато не се постигне мирно и балансирано решение.

"Самият Европейски съюз трябва да повярва, че е глобална сила. Той е най-голямата икономика в света и трябва да бъде един от най-големите играчи в световната външна политика" - заяви българският президент.

Според Росен Плевнелиев Турция също трябва да заеме по-активна позиция към Сирия, а преизбраният турски президент Реджеп Ердоган трябва да направи повече. "Турция е регионална сила, така че Ердоган има важна роля в намирането на решение за Сирия" - заяви Плевнелиев. Иран, Саудитска Арабия, САЩ и Русия трябва да са на масата, за да има значими преговори за слагане на край на гражданската война в Сирия, добави той.

Българският президент обвини западните лидери, и особено страните от Европейския съюз, че не са действали преди избухването на кризата, когато вече е прекалено късно. " Европейският съюз днес трябва да се справи с рекорден брой кризи, но само отчита тези кризи, а не ги решава" – коментира той.

По въпроса за имиграцията Плевнелиев критикува и европейските страни, които усложняват кризата, като не регистрират бежанци. Само България и Германия действат в съответствие със споразумението от Дъблин. "Всеки бежанец, който дойде в България, ще бъде регистриран. Това не е така в Гърция или Италия, нито в Хърватия, Словения, Македония, Сърбия, Унгария или Австрия", посочва Росен Плевнелиев.

Заради стриктната политика на България бежанците сега я избягват, заяви българският президент. България прие 40 000 бежанци и очаква още 20 000 до края на годината, пише вестникът. "Всички трябва да спазват правилата, а не да прехвърлят бежанци до следващата граница", цитира вестник „Индипендънт“ думите на Плевнелиев.

Плевнелиев отхвърля идеята за обвързване на квотата за бежанци с приемане в шенгенското пространство. Според него България се чувства разочарована, че заедно с Румъния, въпреки че двете държави са технически готови и покриват всички стандарти, са оставени извън Шенгенското пространство. Влизането на България в него ще подобри сериозно икономическите перспективи на страната, смята Плевнелиев и сега страната ни е слаба, защото е изолирана.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на independent.co.uk)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема