България изрази пълна подкрепа за Франция на заседанието на Съвета „Външни работи“

България изрази пълна солидарност и подкрепа на предложението на Франция за необходимостта от прилагането на чл. 42, ал.7 от Договора за ЕС. Това стана днес, 17 ноември, на заседанието на Съвета „Външни работи – Отбрана“ в Брюксел.

Във връзка с извършените на 13 ноември 2015 г. варварски терористични атентати в Париж, министърът на отбраната на Франция заяви, че е необходимо приложението на чл. 42, ал.7 от Договора за ЕС, което се случва за първи път от приемането му. Текстът предвижда, ако една държава-членка на ЕС стане жертва на въоръжена агресия на своя територия, то останалите държави-членки имат задължението да окажат помощ и подкрепа с всички възможни средства в съответствие с чл. 51 от Устава на ООН и статута си в рамките на Северноатлантическия договор.

В отговор всички държави-членки заявиха своята солидарност и съпричастност, като подчертаха, че терористичните атаки в Париж са насочени срещу целия ЕС и неговите ценности, поради което е необходимо да бъде даден единен съвместен отговор. Всички страни-членки подкрепиха призива на Франция и на Върховния представител Могерини за предприемане на мерки по силата на чл.42 ал. 7 от ДЕС и готовност да отговорят на конкретни искания на двустранна основа от страна на Франция.

В последващи консултации и координация на двустранна основа ЕС ще дефинира нуждите, свързани с искането на Франция.

Днешната среща дава знак за политическа подкрепа в отговор на терористичните атаки във Франция, което за момента не предопределя специфичните ангажименти по страни.

В заседанието на Съвета „Външни работи“ във формат - министри на отбраната на държавите-членки на ЕС участва заместник-министърът на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов.

Акцентът по време на първата работна сесия на заседанието на Съвет „Външни работи“ беше поставен върху новите отбранителни инициативи, глобалната стратегия на ЕС и разработването на съвместната рамка за действия срещу хибридните заплахи. Обсъдени бяха и работните планове на Европейската комисия за отбранителния сектор и развитието на работата по Подготвителното действие за финансиране на научни изследвания за технологични разработки на продукти с двойно приложение, чрез използване на европейски структурни фондове.

Основна тема на втората работна сесия беше инициативата „Изграждане на капацитет в подкрепа на сигурността и развитието“, насочена към страните партньорки на ЕС.

В рамките на форума се проведе и заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана. По време на срещата бяха обсъдени тригодишната рамка за планиране (2016 – 2018 г.), бюджета на Агенцията за 2016 г. и изпълнението на поставените от Европейския съвет ключови задачи.

Brussels Ismailov

infoz autor www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на Министерство на отбраната)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема