Носителят на филмовата награда ЛУКС ще бъде обявен на 24 ноември

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще обяви победителя в тазгодишната надпревара за филмовата награда ЛУКС на церемония на 24 ноември 2015 г., в пленарната зала в Страсбург.

Филм УрокФилмът „Мустанг“ спечели тазгодишната филмова награда ЛУКС

Председателят Мартин Шулц обяви, че носителят на филмовата града ЛУКС на Европейския парламент за 2015 г. е „Мустанг“. Това се случи по време на церемония в пленарната зала в Страсбург по обяд във вторник. „Мустанг“ разказва историята на пет сестри, които са обещани в уредени бракове, но се изправят срещу робството на традицията, за да живеят собствения си живот.

* * *

Финалистите са „Урок“ (България, Гърция) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов;„Медитеранеа“ (Mediterranea, Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар) на Йонас Карпиняно и „Мустанг“ (Mustang, Франция, Германия, Турция, Катар) на Дениз Гамзе Ергювен.

Евродепутатите, които имаха възможността да гледат филмите в Парламента, ще изберат победителя в деветото поред издание на филмовата награда ЛУКС. Гласуването е отворено от 16 до 23 ноември.

Пресконференция с режисьорите на трите филма ще се състои в 16:00 часа, българско време, на 24 ноември в Страсбург.

Филмовата награда ЛУКС се присъжда от Европейския парламент за европейски копродукции и има за цел фокусирането на обществения дебат върху политики на ЕС и подпомагането на дистрибуцията на филмите в Европа. Парламентът поема разходите за превод и изготвяне на субтитри на всичките 24 официални езика на ЕС на трите филма, селектирани за финала. В допълнение към това печелившият филм ще бъде адаптиран за хората с увреден слух и зрение поне в оригиналната езикова версия.

"Уpoĸ" пoлyчи и пpиз зa нaй-дoбъp филм нa тpeтoтo издaниe нa Meждyнapoдния ĸoнoфecтивaл "Злaтнaтa липa", ĸoйтo ce пpoвeдe в Cтapa Зaгopa пpeз пpoлeттa нa 2015 г.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Информационно бюро на ЕП в България)

„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

60% от хората в Япония смятат, че Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г. трябва да бъдат отменени. Към 25% от запитаните в анкета са на мнение, че игрите трябва да се състоят, но без зрители, а 12,6% се обявяват за провеждане на игрите при ограничен брой публика

* * *
Най-малко 26 човека са загинали и 50 са били ранени вследствие на израелските въздушни удари по град Газа на 16 май. Това е най-кръвопролитната единична атака от започналите преди седмица ожесточени боеве между Израел и ислямисткото движение „Хамас“

* * *
Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит. По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Иран обеща на палестинското движение „Хамас“ подкрепа в борбата срещу Израел. Командирът на бригадите „Кудс“ на иранския гвардейски корпус Есмаил Каани е уверил лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в пълната си подкрепа

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

На подобна тема

Най-четеното от последните дни