Носителят на филмовата награда ЛУКС ще бъде обявен на 24 ноември

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще обяви победителя в тазгодишната надпревара за филмовата награда ЛУКС на церемония на 24 ноември 2015 г., в пленарната зала в Страсбург.

Филм УрокФилмът „Мустанг“ спечели тазгодишната филмова награда ЛУКС

Председателят Мартин Шулц обяви, че носителят на филмовата града ЛУКС на Европейския парламент за 2015 г. е „Мустанг“. Това се случи по време на церемония в пленарната зала в Страсбург по обяд във вторник. „Мустанг“ разказва историята на пет сестри, които са обещани в уредени бракове, но се изправят срещу робството на традицията, за да живеят собствения си живот.

* * *

Финалистите са „Урок“ (България, Гърция) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов;„Медитеранеа“ (Mediterranea, Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар) на Йонас Карпиняно и „Мустанг“ (Mustang, Франция, Германия, Турция, Катар) на Дениз Гамзе Ергювен.

Евродепутатите, които имаха възможността да гледат филмите в Парламента, ще изберат победителя в деветото поред издание на филмовата награда ЛУКС. Гласуването е отворено от 16 до 23 ноември.

Пресконференция с режисьорите на трите филма ще се състои в 16:00 часа, българско време, на 24 ноември в Страсбург.

Филмовата награда ЛУКС се присъжда от Европейския парламент за европейски копродукции и има за цел фокусирането на обществения дебат върху политики на ЕС и подпомагането на дистрибуцията на филмите в Европа. Парламентът поема разходите за превод и изготвяне на субтитри на всичките 24 официални езика на ЕС на трите филма, селектирани за финала. В допълнение към това печелившият филм ще бъде адаптиран за хората с увреден слух и зрение поне в оригиналната езикова версия.

"Уpoĸ" пoлyчи и пpиз зa нaй-дoбъp филм нa тpeтoтo издaниe нa Meждyнapoдния ĸoнoфecтивaл "Злaтнaтa липa", ĸoйтo ce пpoвeдe в Cтapa Зaгopa пpeз пpoлeттa нa 2015 г.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Информационно бюро на ЕП в България)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема