Теменужка Петкова: Потребителите ще бъдат защитени при либерализацията на електроенергийния пазар

Българските потребители трябва да бъдат спокойни, че няма да се направи нищо против техните интереси и те ще бъдат максимално защитени при предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар в страната.

Това каза Теменужка Петкова пред журналисти в Брюксел. Енергийният министър, заедно с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, експерти от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане, са в белгийската столица за заседание на работната група между България и ЕК, която подпомага българското правителство при преминаването към пълна либерализация на електроенергийния пазар. Създаването на съвместната група бе договорено през декември в София. Основен акцент в нейната работа е дефинирането на енергийно бедните потребители у нас и разработването на механизми за тяхната защита. Днес в Брюксел е първата от поредицата работни срещи по тази тема.

По думите на министър Петкова, около 30% от населението в България попада в групата на уязвими потребители. Годишните помощи за енергийно бедните потребители в момента са около 85 млн. лв., сочат данните на Министерството на труда и социалната политика.

Министър Петкова акцентира върху необходимостта да бъде променен моделът на определяне и защита на потребителите. В момента законодателството определя реда и начина за получаване на помощи за социално слабите граждани. За да ги получат в момента, гражданите трябва да декларират, че са енергийно бедни, защото отговаря на определени условия, припомни Петкова. „За да гарантираме защита на всички потенциално застрашени лица, трябва инициативата за дефиниране на уязвимите потребители да дойде от страна на държавата, а не да чакаме те да се определят като такива“ - каза още тя по време на дискусията.

Либерализация на електроенергийния пазарМинистър Петкова бе категорична, че с преминаването към изцяло либерализиран пазар у нас, ще се избегнат дисбалансите в българската енергийна система. По думите на г-н Клаус-Дитер Борхард, директор на дирекция "Вътрешен енергиен пазар" към Генерална дирекция "Енергетика", привеждането на пазарите в страните-членки в унисон с изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет е от първостепенно значение, но успоредно с това задължително трябва да вървят и мерките за защита на потребителите.

Данни на Националния статистически институт сочат, че годишното потребление на българските домакинства у нас е около 10,5 терават часа. Средният годишен разход на домакинство за електроенергия в страната е около 634 лв. Всички налични данни ще бъдат взети под внимание при определянето на критериите за защита на българските потребители през цялата година, а не само през отоплителния сезон.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на Министерство на енергетиката)

leka atletika stara zagora baner

Светът

Китай призова гражданите си да напуснат Афганистан заради зачестилите терористични нападения

* * *
Във Франция се провежда първият тур от регионалните избори (20 юни 2021). Вторият тур е насрочен за 27 юни. Право на глас имат над 47 милиона души

* * *
Ебрахим Раиси печели изборите за президент на Иран. 60-годишният Раиси е с ултраконсервативни разбирания. Той е шиитски духовник, който е подложен на санкции от страна на САЩ за предполагаеми нарушения на човешките права. Сегашният президент Хасан Рохани и иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей поздравиха Раиси за изборната победа

* * *
Най-новият и най-голям пътнически самолет 737 MAX 10 в семейството на „Боинг“ изпълни първия си полет, отбелязвайки нов етап в рестартирането на този вид машини за средни разстояния, които 20 месеца бяха спрени от движение след две фатални катастрофи

* * *
Виртуална земя в блокчейн базирания онлайн свят Decentraland се продаде за повече от 900 хил. долара, което е рекордна покупка за платформата. Виртуалната земя е вид крипто актив. Във виртуални светове като Decentraland хората могат да показват реплики на свои колекции, да се разхождат с приятели, да посещават сгради и да присъстват на събития. Базираната на блокчейн недвижима собственост във виртуални светове поскъпва като част от лудостта на пазара на NFT (Non-Fungible Tokens), която започна в началото на 2021 г.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема