Ева Паунова: Данните ни в интернет стават по-защитени с новото споразумение между ЕС и САЩ

Ева Паунова: Данните ни в интернет стават по-защитени с новото споразумение между ЕС и САЩ

Постигнатото споразумение е успех за ЕС, защото ще осигури висока защита на данните ни като граждани на България и ЕС. Това е от особено значение, тъй като най-големите притежатели на такива данни са Гугъл и Фейсбук.

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод договореното между ЕС и САЩ споразумение за трансфера на данни на европейците отвъд океана. Известното като Щит на личните данни (Privacy Shield) споразумение ще гарантира основните права на гражданите и ще даде правна сигурност за компаниите, опериращи с тях.

"Установяването на общи стандарти за цифрова защита на данните на ниво ЕС е още една стъпка напред в изграждането на единния цифров пазар" - добави Паунова, съобщиха от ПП ГЕРБ. Българският евродепутат коментира и предвидения механизъм за съдебна защита в случай на нарушения. "Когато става въпрос за национално разузнаване, няма много възможности за съдебна защита. Затова създаването на специален омбудсман в Държавния департамент на САШ, който ще има реални правомощия да действа по жалби и запитвания от физически лица относно достъпа до данни, е важен елемент."

Споразумението, постигнато във вторник 2 февруари 2016 г., идва след като през октомври Съдът на ЕС обяви, че предишната рамка за прехвърляне на лични данни от Европа в САЩ, датираща от 2000 г., не предоставя достатъчно гаранции за защита на личната информация на гражданите. В новия текст е предвидено е европейските и американските власти да правят ежегоден преглед на прилагането на споразумението и функционирането на механизма за разрешаване на спорове.

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема