Европейският парламент иска по-строга стратегия за употребата на алкохол

Европейският парламент ще гласува резолюция, призоваваща Комисията да внесе нова стратегия на ЕС за алкохола до 2016 г. Подготвеният от депутатите текст, който ще бъде обсъден на 29 април 2015 г. призовава за повече усилия за намаляване на употребата на алкохол от непълнолетни.

Също така настоява и за предупреждения върху етикетите в целия ЕС срещу шофирането в нетрезво състояние или употребата на алкохол по време на бременност.

alkoholРезолюцията, подготвена от комисията по околната среда и здравната комисия, призовава Европейската комисия незабавно да започне работа по новата стратегия на ЕС за алкохола (2016 - 2022 г.), за да помогне на правителствата на страните членки в борбата с вредите от алкохола. Целите на стратегията трябва да включват събирането на достоверни данни, подобряване на превенцията и лечението и намаляване на инцидентите при шофиране в нетрезво състояние.

Резолюцията предлага ЕК да прецени дали етикети на алкохолните напитки трябва да съдържат информация за съставките и калориите.

Злоупотребата с алкохол причинява 3,3 милиона случаи на преждевременна смърт в световен мащаб всяка година, т.е. 5,9 % от общия брой. Във възрастовата група от 20 до 39 години, приблизително 25% от всички смъртни случаи могат да бъдат отдадени на употребата на алкохол. Тези смъртни случаи често са вследствие на злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Информационното бюро на ЕП в България)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

leka atletika stara zagora baner

Светът

Китай призова гражданите си да напуснат Афганистан заради зачестилите терористични нападения

* * *
Във Франция се провежда първият тур от регионалните избори (20 юни 2021). Вторият тур е насрочен за 27 юни. Право на глас имат над 47 милиона души

* * *
Ебрахим Раиси печели изборите за президент на Иран. 60-годишният Раиси е с ултраконсервативни разбирания. Той е шиитски духовник, който е подложен на санкции от страна на САЩ за предполагаеми нарушения на човешките права. Сегашният президент Хасан Рохани и иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей поздравиха Раиси за изборната победа

* * *
Най-новият и най-голям пътнически самолет 737 MAX 10 в семейството на „Боинг“ изпълни първия си полет, отбелязвайки нов етап в рестартирането на този вид машини за средни разстояния, които 20 месеца бяха спрени от движение след две фатални катастрофи

* * *
Виртуална земя в блокчейн базирания онлайн свят Decentraland се продаде за повече от 900 хил. долара, което е рекордна покупка за платформата. Виртуалната земя е вид крипто актив. Във виртуални светове като Decentraland хората могат да показват реплики на свои колекции, да се разхождат с приятели, да посещават сгради и да присъстват на събития. Базираната на блокчейн недвижима собственост във виртуални светове поскъпва като част от лудостта на пазара на NFT (Non-Fungible Tokens), която започна в началото на 2021 г.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker