Европейският парламент иска по-строга стратегия за употребата на алкохол

Европейският парламент ще гласува резолюция, призоваваща Комисията да внесе нова стратегия на ЕС за алкохола до 2016 г. Подготвеният от депутатите текст, който ще бъде обсъден на 29 април 2015 г. призовава за повече усилия за намаляване на употребата на алкохол от непълнолетни.

Също така настоява и за предупреждения върху етикетите в целия ЕС срещу шофирането в нетрезво състояние или употребата на алкохол по време на бременност.

alkoholРезолюцията, подготвена от комисията по околната среда и здравната комисия, призовава Европейската комисия незабавно да започне работа по новата стратегия на ЕС за алкохола (2016 - 2022 г.), за да помогне на правителствата на страните членки в борбата с вредите от алкохола. Целите на стратегията трябва да включват събирането на достоверни данни, подобряване на превенцията и лечението и намаляване на инцидентите при шофиране в нетрезво състояние.

Резолюцията предлага ЕК да прецени дали етикети на алкохолните напитки трябва да съдържат информация за съставките и калориите.

Злоупотребата с алкохол причинява 3,3 милиона случаи на преждевременна смърт в световен мащаб всяка година, т.е. 5,9 % от общия брой. Във възрастовата група от 20 до 39 години, приблизително 25% от всички смъртни случаи могат да бъдат отдадени на употребата на алкохол. Тези смъртни случаи често са вследствие на злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Информационното бюро на ЕП в България)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

Светът

Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам предизвика евакуацията на около 5000 души, включително около 500 туристи. Канарските острови са безопасни за посещение, а изригването на вулкана е „великолепно шоу“, каза часове след това испанският министър на туризма Рейес Марото

* * *
6 души бяха убити и 28 са ранени след стрелбата в университета в руския град Перм. Нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Той е оставил предварително съобщение за нападението си в социалните мрежи

* * *
На парламентарните избори в Руската федерация листата на партия "Единна Русия" – партията, която подкрепя президента на Русия Владимир Путин, е събрала 49,8%. Това показват данните след преброяване на 100% от протоколите. Партията на Кремъл ще получи около 112 депутатски мандата според гласуването за листата ѝ. Освен това тя печели в 198 едномандатни окръга. Така "Единна Русия" получава конституционно мнозинство в долната камара на Думата (над 300 места). На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация с 18,9%

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker