Техеран

България търси възможности да продаде руското ядрено оборудване от спряната АЕЦ "Белене“

При официалната правителствена визита в Техеран на 11 и 12 юли 2016 г. правителството на България ще проведе предварителни разговори за възможността произведеното ядрено оборудване за спряната АЕЦ "Белене“ да бъде продадено в Иран.

България има интерес и към доставки за планирания край Варна газов хъб.

Българската делегация в Ислямска република Иран е водена от министър-председателя Бойко Борисов и в състава ѝ са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на земеделието Десислава Танева и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

При посещението си в община Стара Загора на 9 юли министър-председателят Бойко Борисов не пожела да уточни конкретните си очаквания от предстоящата визита с мотива, че предпочита да говори сред срещите в Иран, когато има резултати.

За предстоящите разговори с Иран за използването на българското оборудване в техен ядрен проект стана ясно дни след като на 16 юни 2016 г. арбитражът в Женева реши, че българската "Национална електрическа компания“ (НЕК) трябва да плати 550 млн. евро на руската "Атомстройекспорт“ (АСЕ) за поръчано и произведено ядрено оборудване за АЕЦ "Белене“, чийто строеж бше прекратен от правителството и парламента в началото на 2013 г. България дължими също и около 70 млн. евро съдебни разходи, лихви и други плащания и ежедневна лихва от 163 хил. евро след датата на съдебното решение за забавяне на издължаването от страна на НЕК.

След произнасянето на арбитража стана ясно, че правителството ще опита да продаде оборудването, а Борисов обяви, че ще преговаря за това с Иран. Като други възможности за пласиране на произведените напълно един реактор и на 80 процента – втори, за АЕЦ "Белене“ се сочат още Индия, където АСЕ работи по проект от същата като беленската технология, или Египет, където тепърва ща се започва такава атомна централа.

Българският премиер Бойко Борисов ще посети Иран на  11 - 12 юли 2016 г., за да се срещне с президента Хасан Рухани и с други ръководители на ислямската държаваСегашните разговори в Иран са част от сондажите на българското правителство за нагласите в Техеран да се възползват от българското оборудване за тяхната АЕЦ, с което ще се съкрати срокът за изграждането ѝ, а от страна на София надеждите са НЕК да не се налага да плащат на АСЕ. Ако се постигне такова принципно съгласие, вече българската страна ще може да проведе преговори в тази посока и с руската държавна корпорация "Росатом“, която е собственик на АСЕ, защото реално тя ще е купувачът на оборудването за иранската АЕЦ и без нейното съгласие няма как да се случи сделката.

Преди посещението на правителствената делегация в Иран вече е направен разговор по темата от страна на енергийния министър Теменужка Петкова с представители на енергийно министерство на Иран, състояли се при провеждането на ядрения енергиен форум Булатом, точно по времето, когато стана ясно арбитражното решение за АЕЦ "Белене“. Тогава негови гости бяха и представители на Египет, другата сочена като възможна дестинация за беленските реактори държава.

Надеждите на българското правителство са за пробив и осигуряване на купувач за беленското оборудване, но според скептици това няма да е толкова лесно. Причината е, че "Росатом“ няма интерес от подобна сделка, тъй като да внедри българските реактори в Иран би означавало да икономиса част от поръчките си и да се лиши от сигурни приходи в размер на 550 млн. евро. От друга страна обаче руската корпорация има интерес да продължи добрите си отношения с българската страна, тъй като у нас нейни компании работят по проекта за удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй“ и доставят свежото ядрено гориво за тяхната работа.

Резултатите от разговорите в Иран най-вероятно ще бъдат обсъдени на следващ етап с Русия. Още след произнасянето на решението на арбитража министър Петкова заяви, че предстои посещение в Москва, за да се види какво точно е изработено за АЕЦ "Белене“ и в какво състояние е.  Все още не е планирана тази визита, но най-вероятно се изчаква да изтече и 30-дневният срок, в който двете страни по делото за АЕЦ "Белене“ може да подават своите възражения срещу решението. Дали ще има такива, ще се разбере на 30 юли 2016 г.

Българският премиер Бойко Борисов в столицата на Ислямска република ИранОсвен това в сряда стана ясно, че правителството разглежда и други варианти за използване на произведеното ядрено оборудване. Тогава в парламента премиерът каза, че се разработват няколко варианта, които да бъдат обсъдени с всички парламентарна представени политически сили. Същото каза в неделя и министър Теменужка Петкова на извънреден брифинг по повод коментарите на  зам.-председателя на АБВ Румен Петков за вината на ГЕРБ за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене" и дължимата сега на АСЕ сума.

"Смятам, че не е редно да се връщаме назад - кой е спрял проекта, защо го е спрял, кой е виновен“, заяви тя. Искам всички политически партии, които имат експертиза в тази област да обединим усилията си и наистина да търсим едно разумно и прагматично решение за излизане от тази ситуация, допълни Петкова. .По думите ѝ, документите и арбитражът ясно казват, защо е станал възможен този арбитраж и Министерството на енергетиката, правителството и БЕХ не са спрели да работят по различни варианти във връзка с решението на арбитража. От страна на правителството е налице ясна воля за защита на националните интереси, заяви още министърът на енергетиката.

Българският премиер Бойко Борисов в столицата на ИранДруг ключов момент от визитата в Иран ще са преговорите за осигуряване на ирански природен газ за бъдещия газоразпределителен център край Варна, по който правителството на ГЕРБ работи усърдно с Европейската комисия относно регулаторната рамка, пише Mediapool. Възможността за внос на компресиран и втечнен газ от Иран вече бе обсъдена от Петкова със заместник- председателя на Иранската палата на търговията, промишлеността, мините и селското стопанство Фархад Шариф при посещението му в София през април.

Според експерти има реален шанс да се договорят конкретни количества ирански газ, който може да пристига у нас през турска територия и да се внася през бъдещия лупинг на транзитния ни газопровод до Турция, което ще позволи вкарването на суровината. Строежът на това съоръжение срещу 46,5 млн. лева. без ДДС вече е започнат, но срокът за изграждането на лупинга е заличен от публикувания на сайта на "Булгартрансгаз“ договор с фирмата изпълнител ДЗЗД "Лозенец-Недялско" на най-голямата строителна компания у нас "Главболгарстрой" АД, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД на Симеон Пешов и "Техноекспортстрой" ЕАД, която се свързва с депутата от ДПС Пелян Пеевски и депутата от БСП Кирил Добрев, чиято сестра ръководи дружеството.

Българският премиер Бойко Борисов при посещението си в ТехеранОсигуряването на ирански газ за бъдещия хъб ще е изпълнение на изискванията на Европейската комисия за поне три източника за захранване на газоразпределителния център. Единият източник е азерският газ, договорен от държавния газов доставчик "Булгаргаз“ преди години, който ще започне да се внася у нас през 2019 г. Друга възможност е руското синьо гориво, на което страната ни също разчита за хъба, но това също ще е предмет на разговори с Москва предвид спирането на проекта за газопровода "Южен поток“ по дъното на Черно море до Варна. Правителството на ГЕРБ разчита да убеди Русия да възобнови проекта, но само в морския му участък, което също вероятно ще е обект на разговори при бъдещо посещение на Петкова в Русия.

Уреждането на конфликтите в Сирия и Ирак също ще са във фокуса на разговорите на Борисов в Иран, в контекста на миграционния поток към Европа и ролята на България като външна граница на Европейския съюз.

Друг съществен фокус на разговоите в Техеран ще са търговските отношения между двете страни след постепенното отваряне на икономиката на Иран към света, след като в началото на годината отпаднаха международните санкции към страната благодарение на подписаното от нея споразумение за ограничаване на ядрената ѝ програма.

В правителствената делегация са включени представители на 15 български фирми и се очаква в рамките на визитата да бъдат подписани споразумения за сътрудничество в областта на инвестициите и малкия и средния бизнес. 

 

Видео от столицата на Иран

infoz autor  www.infoz.bg

Светът

България влиза в механизма ERM-2, предварителен етап за приемане на еврото като валута през следващите 3 години. Заедно с България решението е взето и за Хърватия. Този ход проправя пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове

* * *
Европейските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство всички поправки, внесени от българските евродепутати и техни колеги от други страни по пакета „Мобилност“. С това той е приет на второ четене и става официален закон. Преходният период преди пакетът окончателно да влезе в сила е година и половина. След това камионите трябва да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, а водачите - на 4 седмици

Най-четеното от последните дни