България ще изнася пчелен мед за Иран

България ще изнася пчелен мед за Иран

България стартира процедура за износ на български пчелен мед за Иран. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева връчи писмо за стартирането ѝ на своя ирански колега Махмуд Ходжати. Срещата между двамата министри се проведе в рамките на официалната правителствена делегация.

Тя е водена от министър-председателя Бойко Борисов в столицата на Иран Техеран.

Десислава Танева в ИранПо време на разговора Десислава Танева посочи, че производството на мед и пчелни продукти са с най-висок относителен дял на биопризводство - 20% у нас. Тя се обърна към своя колега за съдействие за по-бързото финализиране на вече започналите процедури за износ на българско птиче месо и млечни продукти за тяхната страна. „Именно от тази възможност ще се възползват бизнес оператори и от двете страни” - каза още министър Танева, предадоха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Тютюнът и тютюневите изделия сред продуктите, които са добре познати и са с най-голям дял в търговските отношения между двете страни.

„Ние искаме доброто сътрудничество, което имаме да се задълбочи и да се разшири в областта на земеделието“ - каза министър Танева. - „Това би довело до увеличаване на търговският стокообмен в аграрния сектор, който за последните три години бележи постоянен ръст“ - заяви българският министър. През 2013 година той е бил в размер на 3,139 млн. щатски долара, а през 2015 година общата му стойност е над 52 млн. щатски долара.

От своя страна Махмуд Ходжати отбеляза, че именно сега е моментът двете страни да постигнат по-задълбочени и конкретни сътрудничества в сектор „Земеделие”. „За нас е важно да задълбочим сътрудничеството в областта на търговията, ветеринарните въпроси, растителната защита, сортоподдържането и семепроизводството. „В тази връзка много важно за нас е първо да подготвим необходимата база и да подпишем меморандум за сътрудничество“ каза още министърът на Иран, отговарящ за земеделието.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за обмен на научен опит и общи дейности при научните изследвания.

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема