Опит за военен преврат в Турция

Преди полунощ в петък два центъра претендираха, че представляват властта в Турция. Беше извършен военен преврат и е въведено военно положение. Около 2 часа след полунощ зачестиха съобщенията, че превратът не е успял. Улиците на Истанбул се изпълниха с хиляди хора. Президентът Реджеп Ердоган не е задържан в първите часове на преврата.

turkeycoup 02Няколко от лидерите на преврата са арестувани, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм.

Фетхуллах Гюлен, основният политически съперник на президента Ердоган, осъди преврата и се разграничи от организаторите му.

Националната телевизия на Турция се върна в ефир минути прези 3 часа сутринта.

Повече от 260 души са загинали по данни на правителството на Турция към 14 часа. Сред тях цивилните са 161 души. Над 1400 са ранените. Обявените от правителството числа не включват броя на загиналите и ранените от страна на метежниците. Около 2560 военни са арестувани след опита за военен преврат в Турция.

Опитът за военен преврат в Турция е осуетен. Той бе организиран от командването на ВВС и жандармерията на страната, заяви говорител на Националната разузнавателна организация на Турция.

infoz autor  www.infoz.bg

 

Светът

Над 73% е подкрепата на предложените в Русия конституционни реформи, показват междинни резултати от обработени 27% от избирателните секции. Руснаците гласуваха на референдум за промени на 22 члена в Конституцията на Руската федерация. Една от важните поправки дава на президента Владимир Путин възможност да управлява страната до 2036 г.

* * *
Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) се отказва от плановете да построи нов завод в Турция. Решението е взето след срива в световното търсене на автомобили, причинено от коронавирусната криза, посочва компанията

* * *
Полицията в китайския специален административен район Хонконг съобщи, че е арестувала най-малко 180 души, като 7 са задържани по силата на новия китайски закон за националната сигурност. Арестите са извършени, след като хиляди жители на бившата британска колония пренебрегнаха забраната и се събраха на демонстрация срещу закон в сферата на сигурността. Властите в Китай предупредиха, че призивите за отцепване ще бъдат наказвани

* * *
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо прикани Турция да не превръща в джамия бившата базилика „Света София“ в Истанбул, която сега е музей. В древната базилика от 6-и век са коронясвани византийските императори, но е станала джамия през 15-и век след превземането на Константинопол от турците през 1453 г.

На подобна тема

Най-четеното от последните дни