Външно министерство: Обстановката в Република Турция остава силно нестабилна

Обстановката в Република Турция остава силно нестабилна. След обявяването на извънредно положение започна въвеждане на допълнителни мерки за засилване контрола на силите за сигурност и увеличаване правомощията на изпълнителната власт.

На този етап остават в сила препоръките на Министерството на външните работи от 21 юли 2016 г.

turkey granitzaПредвид организирания днес от опозиционната Народнорепубликанска партия митинг, подкрепен и от управляващата Партия на справедливостта и развитието, препоръчваме на българските граждани във вечерните часове на 24 юли да избягват посещения на площад Таксим и в районите, граничещи с него, съобщиха от Министерството на външните работи на България.

Предприетите към момента мерки от властите във връзка с обявеното извънредно положение не засягат пряко сигурността на българските граждани. Остава в сила изискването за носене на лични документи предвид честите проверки и задържането на лица, които не могат да удостоверят самоличността си. Необходимо е българските граждани да спазват стриктно указанията на полицейските органи.

Към 24 юли 2016 г. няма промяна в обстановката на българо-турските гранични пунктове. Движението и в двете посоки е нормално натоварено за сезона, като е засилен контролът на входните и изходните пунктове от турска страна. Няма допълнителни изисквания, свързани с преминаването на българските граждани.

infoz autor www.infoz.bg