Ердоган и Путин

Турция - по далеч от Европа и по-близо до Русия

Предстоящата среща на президентите на Русия и Турция (вторник, 9 август) слага края на ледниковия период между двете страни, предизвикан от свалянето на един руски военен самолет. Скоростта на сближаването обаче е изненада за експертите.

Ледниковият период между Русия и Турция продължи точно седем месеца, за сближаването стигнаха едва шест седмици. И ако имаме предвид, че на 9 август 2016 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се отправи към Русия за среща с Владимир Путин, това определено е обрат от 180 градуса. Турският президент ще извърви окончателно своята Голгота до Санкт Петербург - родния град на Путин. А началото на процеса беше сложено през юни с едно писмо до Путин, в което Ердоган изрази съжалението си за свалянето на руския боен самолет на турско-сирийската граница на 24 ноември 2015 г. и поднесе извиненията си на семействата на жертвите.

Инцидентът, при който загинаха двама руски военни, неимоверно охлади отношенията между близките дотогава партньори. Освен другото, Русия наложи ембарго на турските хранителни продукти и прекрати чартърните полети до Турция - любима курортна дестинация за милиони руснаци. Москва замрази и два големи съвместни проекта: изграждането на газопровод през Черно море и строителството на ядрена централа. Сега и по двата въпроса предстои лично да се произнесат президентите, се казва в публикация на "Дойче Веле".

Сближаването изглежда още по-изненадващо, ако се има предвид как се отнасяха двете страни помежду си съвсем доскоро. Наистина, Ердоган изрази съжаление за свалянето на изтребителя, но подчерта, че страната му не приема границите ѝ да бъдат нарушавани. В предхождащите инцидента седмици Турция нееднократно бе излизала с протести срещу нарушенията на нейното въздушно пространство по границата със Сирия от страна на руски бомбардировачи. На Запад нарасна загрижеността от избухването на военен конфликт между Русия и членуващата в НАТО Турция.

Путин определи обстрела на самолета като "удар с нож в гърба". "Аллах е решил да накаже управляващите в Турция като им отнеме разсъдъка", заяви той в реч в началото на декември 2015 г. Извън това Москва упрекна турските управляващи, че са замесени в петролни сделки с "Ислямска държава". Руската телевизия почти ежедневно злословеше по адрес на Ердоган.

Това, което очевидно от няколко седмици не съществува, е обаче руският гняв. Само няколко дни след писмото си до Путин Ердоган проведе и телефонен разговор с руския президент. Именно тогава е била договорена личната среща, която предстои. Освен това Путин отмени забраната за чартърните полети до Турция и от края на юли 2016 г. руските туристи отново се стичат към турските плажове. След неуспешния преврат на турските военни срещу Ердоган между двамата президенти се е състоял още един телефонен разговор, този път по инициатива на Москва, като Путин демонстративно подкрепил Ердоган.

Тези обрати в руско-турските отношения могат да объркат дори и опитните наблюдатели, пише московският експерт по проблемите на външната политика Фьодор Лукянов. "Ако трябва, и най-острите думи могат да бъдат забравени", отбелязва той.

Обратът стана възможен и поради това, че наред с формалното извинение, Турция е изпълнила поне частично още две условия на Москва, посочват руските наблюдатели. На първо място - виновните за обстрела на руския боен самолет турски военни пилоти са в ареста. И на второ - Анкара проявява готовност за обсъждането на обезщетение.

Руските експерти смятат, че актуалното развитие на нещата в Турция ще тласне страната още по-силно към Москва. Имат се предвид критиките на Европейския съюз, Съединените щати и на Запада като цяло спрямо предприетите от Ердоган ограничения на демократичните права след проваления преврат. Русия дори би могла да се превърне в нова опора на Турция, смята Виктор Надеин-Раевски от руския Институт за политически и социални проучвания на Черноморския и на Каспийски регион. "Напоследък се заговори за членството на Турция в Шанхайската организация за сътрудничество и в Евразийския икономически съюз", посочва той. И в двете организации Русия е водеща сила.

Надеин-Раевски е убеден, че руско-турските икономически отношения ще се ускорят "относително бързо", докато политическото сближаване ще е по-сложно. "Основният проблем е Сирия", подчертава експертът. Турция се надява на смяна във властта в Дамаск, а Русия поддържа режима на Асад, включително с военни средства.

www.infoz.bg