Европейският съд планира дело срещу Франция за замърсяване на въздуха

Франция може да се изправи пред Европейския съд след 2 месеца, ако властите не успеят да се справят със замърсяването в 10 области, включително и в столицата Париж, предупреждава Европейската комисия. Европейската комисия настоява Франция да спазва европейското законодателство, което изисква страните членки да въведат специфични ограничения.

paris Париж замърсяване на въздухаТова се налага, за да се избегнат превишени норми в нивата на фините прахови частици - се казва в становище на Комисията, като предупреждението е публикувано и на сайта ѝ.

Тези малки частици са едни от най-опасните за здравето на човека и могат да причинят астма, алергии и други респираторни заболявания. Според европейските органи, оценката на властите във Франция показват, че проблемът със замърсяването на въздуха продължава да съществува. Завишени норми са отчетени в 10 области на Франция, включително Париж, Марсилия и Лион и проблемът е, че замърсяването на въздуха е трайно.

Европейската комисия счита, че Франция не е успяла да вземе нужните мерки, когато е трябвало през 2005 г. и сега иска от правителството ѝ да предприеме спешни и ефективни действия, за да скъси се максимално периода на нарушение.

Ако Франция не успее да реагира до 2 месеца, Европейската комисия може да представи случая на вниманието на Европейският съд – се казва в становище на Комисията.

Друго дело може да бъде заведено срещу Франция за „неспазване на европейското законодателство за пречистване на градските отпадъчни води”.

През март 2015 г. Париж потъна в масивен смог и властите наложиха извънредни ограничения на трафика на автомобилите. Практически в такива ситуации на половината от шофьорите в столицата се отнема правото да шофират по улиците на столицата.

infoz autor www.infoz.bg | Стоян Трошанов (по информация на RT)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...