Европейският съд планира дело срещу Франция за замърсяване на въздуха

Франция може да се изправи пред Европейския съд след 2 месеца, ако властите не успеят да се справят със замърсяването в 10 области, включително и в столицата Париж, предупреждава Европейската комисия. Европейската комисия настоява Франция да спазва европейското законодателство, което изисква страните членки да въведат специфични ограничения.

paris Париж замърсяване на въздухаТова се налага, за да се избегнат превишени норми в нивата на фините прахови частици - се казва в становище на Комисията, като предупреждението е публикувано и на сайта ѝ.

Тези малки частици са едни от най-опасните за здравето на човека и могат да причинят астма, алергии и други респираторни заболявания. Според европейските органи, оценката на властите във Франция показват, че проблемът със замърсяването на въздуха продължава да съществува. Завишени норми са отчетени в 10 области на Франция, включително Париж, Марсилия и Лион и проблемът е, че замърсяването на въздуха е трайно.

Европейската комисия счита, че Франция не е успяла да вземе нужните мерки, когато е трябвало през 2005 г. и сега иска от правителството ѝ да предприеме спешни и ефективни действия, за да скъси се максимално периода на нарушение.

Ако Франция не успее да реагира до 2 месеца, Европейската комисия може да представи случая на вниманието на Европейският съд – се казва в становище на Комисията.

Друго дело може да бъде заведено срещу Франция за „неспазване на европейското законодателство за пречистване на градските отпадъчни води”.

През март 2015 г. Париж потъна в масивен смог и властите наложиха извънредни ограничения на трафика на автомобилите. Практически в такива ситуации на половината от шофьорите в столицата се отнема правото да шофират по улиците на столицата.

infoz autor www.infoz.bg | Стоян Трошанов (по информация на RT)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

Светът

Най-малко 7 души бяха убити, а около 150 са ранени при сблъсъци на протести в Делхи срещу нов закон за индийското гражданство

* * *
Реваншът от 1/16 финалите на Лига Европа между „Интер“ и „Лудогорец“ ще се играе пред празни трибуни на стадион „Джузепе Меаца“ в Милано в четвъртък заради заплахата от заразата с коронавирус

* * *
Броят на починалите от новия коронавирус в Китай достигна 2663, потвърдените случаи на зараза са близо 78 хиляди

* * *
Гражданската авиация на Кувейт обяви, че временно прекратява всички свои полети до и от Южна Корея, Тайланд и Италия след съобщения за разпространение на новия коронавирус в тези страни. Преди дни бяха преустановени и полетите до и от Ирак. В Кувейт са потвърдени пет случая на заразяване

* * *
Шест души са починали в Италия след заразяване с коронавирус. Болните там вече са стотици. Правителството на Италия предприе мерки за изолирането на 11 селища, повечето от които се намират в северната област Ломбардия, заради коронавируса. Без специално разрешение не се разрешава нито влизане, нито излизане от областта. В Ломбардия и в област Венето се затварят предприятията и учебните заведения и се анулират обществените прояви, включително карнавали и спортни състезания

3 mart 2020

 

Мини Марица изток - 3-ти март 2020