Kerry Lavrov Syria

САЩ и Русия се договориха за примирие в Сирия

САЩ и Русия одобриха план за намаляване на насилието в Сирия и постигане на политически преход след продължилата повече от 5 години гражданска война, съобщи държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от световните информационни агенции.

Началото на примирието съвпада с началото на празника Курбан Байрам - в полунощ на 12 септември, неделя срещу понеделник, уточни Кери. Ако примирието се запази една седмица, американските сили ще приемат да сътрудничат с руската армия в Сирия, добави държавният секретар на САЩ.

Споразумението е сключено с руския външен министър Сергей Лавров. То може да се окаже повратна точка в конфликта, ако бъде приложено, подчерта държавният секретар на САЩ на съвместна пресконференция с руския му колега след приключилите тази сутрин маратонски преговори в Женева.

Kerry Lavrov Syria primirieКери подчерта, че обявеният план ще позволи да се намали насилието в Сирия и ще позволи постигането на мирно споразумение и политически преход. "САЩ приемат да направят една допълнителна стъпка, защото смятаме, че Русия и моят колега Сергей Лавров имат възможност да окажат натиск върху режима на сирийския президент Башар Асад, за да се сложи край на този конфликт и да седнем на масата за преговори", добави американският държавен секретар.

Той уточни, че действията срещу Фронта "Ан Нусра" са в интерес на САЩ и не са отстъпка пред Русия. Кери добави, че е необходимо примирието да обхване Алепо, за да няма връщане назад. Става дума за възможно най-бързо създаване на демилитаризирана зона, за да се подновят хуманитарните операции.

Процесът на разграничаване на терористичните групи от умерената сирийска опозиция ще се извършва с помощта на специален център, каза държавният секретар на САЩ. Центърът ще има за цел и да гарантира спазването на режима на прекратяване на огъня, съобщи Кери.

Прекратяването на въздушните удари на сирийския режим е от ключово значение. Удари не трябва да се нанасят и срещу районите, в които отрядите на опозицията са смесени с бойци на Фронта "Ан Нусра", припомни Кери и определи масираните бомбардировки като основен катализатор на насилието.

На практика освен борбата срещу групировката “Ислямска държава”, двете страни се споразумяха да засилят действията си срещу всички джихадистки сили, особено Фронта "Ан Нусра", отбелязва Агенция Франс прес.

Сирийската опозиция е готова да даде доказателства, че е способна да изпълни сключеното между Русия и САЩ споразумение, добави Кери, цитиран от ТАСС.

Руският външен министър Сергей Лавров потвърди постигането на споразумение и заяви, че то може да помогне на разширяването на борбата с тероризма и доставката на помощи на мирните граждани на Сирия. Сирийският президент Башар ал-Асад е готов да сътрудничи, увери Лавров, цитиран от Асошиейтед прес. "Това е само началото на нашите нови отношения", подчерта руският външен министър.

"Москва и Вашингтон са съгласували райони в Сирия, в които ще действат само военновъздушните сили на Русия и САЩ, добави Лавров", цитиран от ТАСС. Руският външен министър подчерта, че споразумението ще помогне за подновяването на преговорите за намиране на политическо решение, но предупреди, че никой не може да гарантира изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня. "В тази загадка участват много играчи", заяви Лавров.

Руският външен министър благодари на американската делегация и подчерта, че започналата през февруари работа за постигане на споразумение не е била напразна, предаде ТАСС. Лавров предупреди, че "има такива, които искат да провалят днешното ни споразумение". "Последният пример е арогантното обявяване на санкции преди срещата на нашите президенти в Китай и поредната точка с допълнителни санкции преди нашата среща", подчерта той.

"Надяваме се, че междусирийските преговори в Женева ще се възобновят в най-скоро време", добави руският външен министър. Според резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН в тях трябва да участват всички групи на опозицията, припомни Лавров. Той заяви, че опитите за представяне на сирийската опозиция като една група противоречат на резолюцията на световната организация.

Споразумението е резултат на месеци дипломатически усилия, включително серия от срещи между Лавров и Кери. То зависи от способността на Москва да окаже натиск върху сирийския режим за спиране на всички нападателни операции срещу въоръжената сирийска опозиция и районите с мирни граждани. Вашингтон от своя страна трябва да убеди "умерените" бунтовници да се отделят от свързания с Ал Каида Фронт "Ан Нусра" и други екстремистки групи.

При предишни споразумения и двете страни не са успявали да спазят своята част от уговорката. Новото споразумение обаче стига още по-далеч, като обещава руско-американски съюз за борба с тероризма само година, след като президентът на САЩ Барак Обама осъди руската военна интервенция, която според американски представители има за цел преди всичко да задържи Асад на власт, отбелязва агенцията.

Споразумението предвижда споделяне на разузнавателна информация и координиране на ударите. Ключови фигури в американската администрация, включително министърът на отбраната Аштън Картър, са изразявали притеснения от подобно равнище на сътрудничество с Русия.

Постигнатото руско-американско споразумение дава възможност за регулиране на ситуацията в Сирия, заяви специалният пратеник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от ТАСС. Той призова сирийците и страните от региона да подкрепят споразумението.

Междувременно опозиционният сирийски Висш комитет за преговори заяви, че ще подкрепи споразумението за прекратяване на огъня, ако правителствените сили спазват примирието.

Представителката на комитета Басма Кодмани заяви, че установяването на примирие е възможно. "Готовността на опозицията да изпълнява примирието никога не е била под въпрос", подчерта тя, но посочи, че "нарушенията не са от страна на опозицията". За да се установи примирие, режимът в Дамаск трябва да изпълнява договореното от Лавров и Кери, подчерта тя.

"Искаме да вярваме, че Русия ще може да окаже натиск върху режима, за да се придържа към пълно прекратяване на огъня", заяви Кодмани. Тя добави, че комитетът "ще анализира с голям интерес" текста на споразумението, който засега не му е предоставен. Петте документа, включени в споразумението, няма да бъдат публикувани поради съдържащата се в тях информация.

 

www.infoz.bg